17 Buitenspeelspelletjes die je vroeger altijd speelde

Eindeloos buiten spelen zonder zorgen.

stelten lopen

1) Moeder hoe laat is het?

Dan was één iemand de moeder en stond de rest op een rijtje in koor te zingen: "Moeder, moeder hoe laat is heeeettt??" De moeder gaf antwoord: "3 uur!" Vervolgens zette je dan drie stapjes naar voren. Hoe dichterbij je bij de moeder kwam, hoe kleiner je stapjes werden. En zodra ze "BEDTIJD!" riep was het rennen geblazen!

2) Heksje wat eten we vandaag?

Altijd lastig te herinneren waar de vieze kant en de lekkere kant nou was. En net als bij 'Moeder hoe laat is het?' was het op een gegeven moment rennen geblazen! Wanneer er "KINDERTJES!" op het menu stonden, maakte jij je snel uit de voeten!

3) Annemaria Koekkoek

Onlangs natuurlijk nog nieuw (luguber) leven ingeblazen door Squid Game. Je hoort nu ook meteen het versje in je hoofd: "Annnnnemariaaa... KOEKOEK!" Dan moest je als een bevroren standbeeld stilstaan, anders was je af!


4) Lummelen

Hier was je eigenlijk alleen maar goed in als je lang was. Was je dat niet, dan had je hier vast een hekel aan.

5) Elastieken

Een volgend versje dat in je hoofd zit nu: "Eh-la-stie-ken eh-la-stie-ken, erin, eruit, erop. Eruit, sluit, kippenspuit (waarom??). Pijl. EN BOOG!" Of "Tip, tap, top. Erin, eruit, erop..." nouja, je snapt hem. Mooie tijden!

6) Step

"Op de step, op de step, ben zo blij dat ik hem heb!" Als je dit liedje niet kent heb je waarschijnlijk een beetje een saaie jeugd gehad. En als je geen step had ook! Steppen was supercool! Lekker gassen (nouja met je been afzetten), scheurend door de straat en vol op de rem, omdat je bijna de kat van de buren aanreed!


7) Springtouwen

In je eentje met een enkel springtouw of met de hele klas jumpen over een mega lang springtouw! Wel duurde het 'inspringen' bij sommigen erg lang, want die hadden doodsangsten dat het touw in hun gezicht zou knallen (guilty)...

8) Skippybal

Nog zoiets fijns! Lekker rondhupsen op je skippybal. Sommigen hadden een leuk gezichtje, en ze hadden allemaal hele vrolijke kleurtjes!


9) Eenwieler

De echte acrobaten hadden een eenwieler in de schuur staan. Als echte circusartiesten reden zij rond op hun fiets met maar één wiel. Ik blijf dit maar verbazingwekkend knap vinden.

10) Stelten

Steltlopen was ook zoiets wat totaal onmogelijk was voor bangeschijterds. De circus-achtige types konden dit als de beste! Die deden zelfs races op stelten!

11) Klossen

Dit was de wat makkelijkere variant van steltenlopen, voor de kleine bangeschijterds (waar ik er dus een van was)! |

12) Diabolo

Nog zoiets ongelofelijks. HOE DEDEN MENSEN DIT?! +100 Als jij dit kon!


13) Hoelahoepen (hé, dat doen we nog steeds..)

Hoelahoepen was nog best lastig! Dit waren jouw allereerste trainingen voor het losgooien van de heupjes! Ja of je armen, enkeltjes of nek...want daar konden sommigen ook mee hoelahoepen!

14) Knikkeren

Knikkeren deed je vooral op het schoolplein, want daar hadden ze van die speciale knikkerputjes. En als je het knikkeren zat was, of je vond ze niet zo mooi, dan riep je: 'EGGIESTROOIS!'. En smeet je een handjevol knikkers op de grond, waar je vriendjes dan als een dolle achteraan gingen rennen.


15) Hinkelen

Steeds maar dat steentje gooien op een getal en daar niet op mogen springen. Soms was dat nog een hele opgave!

16) Stand in de mand

"Stand in de mand en de bal is vooorrrrr...PIETJE!" En dan keihard wegrennen voordat Pietje de bal had gepakt en "STOP!" riep om vervolgens een van de anderen een strafpunt te geven door de bal door zijn/haar poortje te rollen!

17) Stoepranden

Mikken op de stoeprand en dan de bal weer proberen te vangen en lekker veel punten scoren!

Nostalgie