11 Spelletjes die jij ook speelde op de camping

Van tafeltennis tot Yahtzee en flessenvoetbal

tafeltennis

Wat was er als kind leuker dan met je familie afreizen naar een camping? Ellenlang in de auto zonder airco naar een Zuid-Europees land, een koelbox vol kadetjes met kaas en pakjes Taksi naast je en een ANWB-kinderroutekaart op je schoot. Om vervolgens drie weken lang te zwemmen en spelletjes te spelen die je het rest van het jaar eigenlijk nooit deed.

1) Flessenvoetbal

De camping-classic. Je vult flessen met water en moet vervolgens proberen die van de ander om te trappen. Lukt dat, dan moet je eerst de bal halen en dan pas je fles weer omhoog zetten. Degene wiens fles als eerste leeg is, verliest.

2) Badminton

Badminton is stiekem veel te leuk om alleen maar op de camping te spelen, maar toch lijkt het racket beter te werken op het schelpenpadje van het straatje van jullie caravan dan in de achtertuin. Geregeld moet je de shuttle van de skottelbraai van de buren plukken, maar dat mag de pret niet drukken.

3) Tafeltennis (en dan vooral rond de tafel)

Vriendschappen werden gesloten bij de tafeltennistafel en dus ging je altijd braaf met je batje op pad. Thuis raakte je zo'n ding nooit aan, maar op de camping was de tafeltennistafel de belangrijkste hang-out.


4) Kubb

Mening enkel en scheenbeen heeft het zwaar te verduren gekregen dankzij het Zweedse Kubben.

5) Jeu de Boules

Hoe het precies werkt wist je niet, maar zeker op de camping in Frankrijk moest er hoe dan ook je de boules gespeeld worden.


6) Kaartspelletjes

Pesten, klaverjassen, Uno, Skipbo: alles met kaarten wordt op de camping fanatiek gespeeld.

7) Yahtzee

Het is 19:00. Je zit met je hele gezin aan een instabiel plastic inklapbaar campingtafeltje, achter je smeult de barbecue nog na en overal om je heen hoor je het geluid van zes dobbelstenen die oorverdovend hard op de tafel geknald worden. Want niemand had natuurlijk zo'n vilten bakje mee die het geluid dempt. In het beste geval stond je moeder haar Libelle of Margriet af voor het traditionele potje Yahtzee, maar eigenlijk hoorde het er ook gewoon bij.


8) Beachball

Op de een of andere manier speelde je dit spelletje nooit in het water, maar altijd op het schelpenpad of asfalt achter de caravan, en daar was dat stomme balletje nu net niet voor gemaakt. Want echt stuiteren deed 'ie niet. Maar dat doffe geluid van het balletje dat je houten batje raakt is wel ultieme nostalgie.

9) Volleybal

Hadden jullie ook van die ouders die op de camping ineens gingen meedoen met volleybal of tennis terwijl je ze dat thuis echt nooit, maar dan ook nooit, hebt zien doen? Ineens bleek er een heus talent in je vader of moeder te schuilen waarvan je niet wist dat het bestond. En jij zat lekker langs de lijn toe te kijken met een ijsje.

10) Minigolf

Was een kampeervakantie eigenlijk wel geslaagd als de camping geen minigolfbaan had? Nee, inderdaad. Iedere vakantie vond er steevast een familieavondje plaats op de krakkemikkige minigolfbaan van de camping. Je vader won altijd, maar jij vond jezelf ook best goed.


11) Achterbankspelletjes

Goed, dit is een categorie op zich, maar hoe leuk waren al die achterbankspelletjes die je deed? (Behalve die met gele auto's als je een broer of zus hebt.) Auto-bingo, raden welke kleur auto de eerst volgende is die jullie inhaalt, lezen, landen inkleuren op de ANBW-kinderroutekaart en op de achtergrond al-tijd R.E.M of Supergirl van Reamonn. Dat waren toch gelukkige tijden?