8 Redenen waarom Madelief dé jeugdheld van de jaren 90 is

'Madelief wat gaan we doeeeen?'

madelief

1) Om alvast even helemaal in de sfeer te komen: het oh zo bekende introliedje

2) Madelief ging helemaal nergens over, maar daarom was het juist leuk

De afleveringen duurden maar 10 minuten (ja, dit verbaasde ons ook) waarvan de intro zelf al bijna 2,5 minuut in beslag nam. Dit hierboven is dus een fragment, maar eigenlijk ook gewoon gelijk de halve aflevering. In de kinderbeleving leken deze afleveringen ten minste wel een half uur, en er leek ook ontzettend veel te gebeuren. Als je het nu terugkijkt blijkt eigenlijk dat er helemaal niks gebeurt en dat de afleveringen abrupt eindigen. Maar het blijft leuk om ze terug te kijken omdat het je weer helemaal terugbrengt naar vroeger.

3) Ook al ging het nergens over, de bizarre verhaallijnen zijn iedereen bijgebleven

Iedereen herinnert zich vast nog wel de allereerste aflevering, dat draaide om Madelief's nieuwe hoofd (omdat ze ooit haar "oude hoofd" in de wasmachine had gestopt en deze hierdoor van haar romp was afgeschroefd). In de aflevering vertelt ze aan Jan-Willem en Roos dat ze met haar moeder naar de dokter moest om een nieuw hoofd uit te zoeken. Je verzint het niet.

4) De serie zat vol met best wel lugubere verhalen

Beeld: YouTube

In dezelfde eerste aflevering is er deze scène, waar Roos vertelt dat ze ooit naar het ziekenhuis moest omdat ze een snee in haar voet had. Alle mensen die van top tot teen in het verband zaten waren perfecte stof voor iedere nachtmerrie (maar toch was het stiekem ook wel extreem spannend). En dit is maar een greep van de bizarre scènes die in die specifieke aflevering zaten, die je hierboven dus in minder dan tien minuten kan kijken.

5) Madelief had de rijkste fantasie ooit

In 'De Deftige Tante' komt Madelief's tante op bezoek. Madelief neemt alles wat deze tante zegt wel héél letterlijk, wat zorgt voor allemaal bizarre scènes (zoals deze hierboven). Dit was zo leuk omdat we allemaal wel een stijf familielid hadden dat we niet zo goed begrepen toen we klein waren. Overigens een leuk feitje: dezelfde tante uit deze aflevering zit ook in de later uitgebrachte film 'Krassen in het Tafelblad'.

6) Madelief was ontzettend ondeugend en maakte daarom ook altijd van alles mee

Beeld: YouTube

In die tijd was het nog wel normaal voor heel jonge kinderen om alleen thuis te zijn, wat natuurlijk een open deur is voor kattenkwaad uithalen. En daar was Madelief dan ook altijd wel heel erg goed in.

7) Bovendien brengt Madelief je weer helemaal terug naar hoe het vroeger was

Beeld: YouTube

Kinderen die rookten in een kinderprogramma?! Dat kon toen. In die tijd klopte je ook gewoon op iemands voordeur om te kijken of je vriendjes buiten wilden spelen. Nu zou je dat natuurlijk nóóit doen (en waarom zou je), maar het is wel leuk om weer even met liefde aan die tijd terug te denken.

8) Heeft iemand ooit opgemerkt dat Madelief eigenlijk de Nederlandse Pippi is?

Je hoort niemand erover, maar heb je Pippi en Madelief ooit wel eens in de zelfde ruimte gezien?! Er zijn verdacht veel gelijkenissen: Pippi en Madelief zijn allebei avontuurlijke, dominante meiden met een rijke fantasie. Roos en Jan-Willem waren net als Tommy en Annika super saaie, doorsnee kinderen als Madelief niet in de buurt was. Madelief was net als Pippi ontzettend stoer en een goed sterk vrouwelijk voorbeeld voor menig kleuter in Nederland!

En dankzij het internet kun je al Madelief's avonturen herbeleven!

YouTube

YouTube staat vol met fragmenten uit de serie en ook uit de bijbehorende film: 'Krassen In Het Tafelblad', wat een beetje klinkt als een voorloper van 13 Reasons Why, maar het is een jeugdfilm, gebaseerd op het gelijknamige boek van Guus Kuijer, net als dat de serie gebaseerd was op de boeken van de schrijver.