Energieprijzen stijgen maar de aanbiedingen blijven

Is het verstandig om je tarief vast te zetten of juist niet?

energieprijzen

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Niet alleen gas is duurder geworden, maar ook voor elektriciteit betalen we inmiddels aanzienlijk meer dan de voorgaande jaren. Dit merk je uiteraard ook in jouw portemonnee. Jouw vaste lasten stijgen immers, waardoor je maandelijks meer geld kwijt bent aan energie. De stijgende energieprijzen hebben overigens geen effect op de aanbiedingen van energiemaatschappijen. Overstappen naar een andere energieleverancier kan hierdoor nog steeds interessant zijn.

Welke aanbiedingen kom je zoal tegen?

Energiemaatschappijen willen zoveel mogelijk nieuwe klanten aansluiten. . Hoe meer klanten zij hebben, des te meer geld er binnenkomt. Omdat mensen niet maar zo een contract afsluiten bij een andere energieleverancier, proberen deze bedrijven het voor jou zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dit doen zij bijvoorbeeld door jou te lokken met een leuke aanbieding. Ondanks de stijgende energieprijzen kom je nog steeds allerlei aanbiedingen tegen.


Overweeg je over te stappen naar een andere energieleverancier? Dan wil je ongetwijfeld eerst weten welke aanbiedingen je zoal tegen kunt komen. Bij sommige energieleveranciers krijg je korting, terwijl anderen je een welkomstbonus in het vooruitzicht stellen. Er zijn ook bedrijven die je met leuke cadeautjes proberen te lokken. Zo krijg je bij sommige partijen bijvoorbeeld een cadeaubon van een (web)winkel. Er zijn zelfs energieleveranciers waarbij je een spelcomputer cadeau krijgt als je er een contract afsluit. Kortom: je hebt dus nogal wat te kiezen als het aankomt op aanbiedingen. Daarbij kan een energie aanbiedingen site uitkomst bieden.

Focus je nooit alleen maar op de energie aanbieding

Heb je een energiemaatschappij gevonden die jou een leuke aanbieding in het vooruitzicht stelt? Dan wil je hier mogelijk een contract afsluiten. Ondanks dat er sprake kan zijn van een interessante aanbieding, is overstappen niet altijd de beste keuze. Waarom niet? Omdat er financieel ook sprake moet zijn van een verbetering. Als je bij een nieuwe energieleverancier meer gaat betalen, is het niet interessant om jouw huidige contract op te zeggen. Ook al is de aanbieding nog zo interessant, kijk altijd verder dan het welkomstcadeau. Maak het liefst een berekening van de huidige kosten en de kosten in de nieuwe situatie. Op basis hiervan kun je inschatten of het interessant is om jouw huidige contract op te zeggen, denk hierbij aan de opzegvergoeding en opzegtermijn.

Vergelijk energieleveranciers met elkaar

Sommige mensen zeggen hun huidige energiecontract op zonder dat zij weten wat andere energiemaatschappijen te bieden hebben. Zonde, want het kan maar zo zijn dat je een aantrekkelijk contract had. Vergelijk energieleveranciers daarom altijd eerst met elkaar voordat je een keuze maakt. Dit kun je doen door de site van verschillende partijen te bezoeken. Door middel van een aantal korte vragen krijg je hier vaak een overzicht van de kosten die je mag verwachten. Een andere optie is het gebruik van een vergelijkingssite. Zo’n site helpt je om binnen de kortste keren de beste energieleverancier te vinden.

Wie denkt dat vergelijken alleen zinvol is voor de prijs, heeft het mis. Er zijn namelijk ook vergelijkingssites waarop je in een oogopslag de aanbiedingen van de verschillende energieleveranciers ziet. Het grote voordeel hiervan is dat je aanbiedingen makkelijk en snel met elkaar kunt vergelijken. Hierdoor kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken voor een nieuwe energieleverancier.

Energieprijs wel of niet vastzetten?

Heb je energieleveranciers met elkaar vergeleken en een energiemaatschappij gevonden die zowel goedkoop is als een leuke aanbieding heeft? Dan ben je mogelijk van plan jouw huidige contract op te zeggen en elders een nieuw contract af te sluiten. Als je grondig onderzoek hebt gedaan naar de prijzen en aanbiedingen, is dit waarschijnlijk een goede keuze. Wanneer je overstapt van energiemaatschappij kom je alleen wel voor een aantal keuzes te staan. Zo word je bijvoorbeeld gevraagd of je de energieprijs wel of niet vast wilt zetten.

Wat kan je het beste doen?

Omdat de energieprijzen de laatste tijd flink gestegen zijn, weet je misschien niet wat je het beste kunt doen. Denk je dat de stijging van tijdelijke aard is? Dan verwacht je dat de prijzen binnenkort weer dalen. Daarom besluit je mogelijk om de energieprijs niet vast te zetten. Als de energie straks goedkoper wordt, profiteer jij hiervan. Je gaat maandelijks namelijk minder betalen. Verwacht je dat de prijs nog verder stijgt? Zet de prijs dan wel vast. Wanneer je niet goed weet wat je moet doen, kun je ervoor kiezen om de energieprijs voor één jaar vast te zetten. Na dit jaar ga je opnieuw energieleveranciers vergelijken, waardoor je niet onnodig veel betaalt. Zelfs niet bij een hoge energieprijs.