9 Redenen waarom je kindertijd fantastisch was

Wat een tijd

kindertijd

1) Je had zo veel fantasie

Urenlang kon je jezelf vermaken met Barbie's of Lego. Je maakte hele leefwerelden en ging er helemaal in op. Daardoor hoefde je je eigenlijk nooit te vervelen. Dat ben je toch ergens wel kwijtgeraakt...

2) En hoefde je nergens zorgen om te maken

Als je tegenwoordig een blik op nieuws werpt zijn er gelijk honderd redenen om in de stress te schieten. Ook om je heen gebeuren er veel meer dingen waar je je zorgen om kan maken. Geld en werk, familie, planning, drukte. Daar had je als kind helemaal geen last van. Gewoon lekker buitenspelen en daarna nog even binnen. Het eten werd voor je klaargezet en 's avonds viel je doodmoe en zorgeloos in slaap om het de volgende dag gewoon opnieuw te doen. School was de enige echte verplichting die je had en dat was stiekem alleen maar leuk.

3) Zwemparadijs als ultieme uitje

Oké, dit kan je nu natuurlijk ook nog doen, maar als kind was de beleving toch veel intenser. En na uren gezwommen te hebben smaakte dat patatje extra lekker. Als je geluk had mocht je bij het naar buiten gaan ook nog een chocolaatje uit een automaat trekken en jouw dag kon niet meer stuk.

4) Je ouders regelden alles

Ze zorgden voor structuur in je leven en je hoefde helemaal nergens voor te zorgen. Als je bijvoorbeeld op vakantie ging, zorgden zij ervoor dat alles mee ging. Nu heb je een week stress over het inpakken, het schoonmaken van het huis, het uitdoen van alle nodige apparaten. Pas nu merk je eigenlijk hoeveel je ouders deden.

5) Zomervakantie

In het werkende leven hebben de meesten van ons een paar weken vakantie die we zorgvuldig over het hele jaar verdelen. Vroeger had je in de zomer zes weken vakantie en dat vond je doodnormaal. En dan nog al die andere vakanties en vrije dagen. Wat een luxe.

6) Naar bed gaan terwijl je ouders nog beneden zaten

Zorgeloos in slaap vallen omdat je wist dat je ouders de komende uren nog beneden zouden zitten. Natuurlijk gingen zij op een gegeven moment ook gewoon naar bed, maar daar merkte jij niets meer van. Als je op jezelf woont ben jij altijd degene die 'het fort moet bewaken', niks aan.

7) Verjaardagen waren nog leuk

Vroeger waren verjaardagen leuk. Dan draaide alles om jou en kon je trots zijn op je leeftijd. Wat een tijd.

8) Buitenspelen

Hij kwam al even voorbij, maar deze verdient een eigen punt. Gewoon de hele middag buiten op pad zijn. Hutten bouwen, tikkertje spelen en touwtje springen. Belletje trekken. Vadertje en moedertje spelen, avonturen beleven in je eigen straat. Het kon allemaal en het leek eindeloos te duren.

9) Je hoefde geen grote beslissingen te nemen

Natuurlijk dacht je vanaf een bepaalde leeftijd wel dat je je leven echt goed zelf aan het regelen was, maar geen van de beslissingen die je nam hadden echt impact op je leven. En wat was dat heerlijk.

Nostalgie