7 Typisch Nederlandse toetjes die je echt weer eens moet eten

Van hopjesvla tot hangop.

vlaflip

Goed, de typisch Nederlandse keuken zal wereldwijd niet heel veel aanzien hebben, maar als het op toetjes aankomt zijn er best wat pareltjes te vinden. We zetten een aantal op een rijtje die je echt weer eens moet maken/eten.

1) Arretjescake

Oké, dit is niet echt een toetje, maar wel een heel lekker taartje dat goed kan dienen als toetje. Gemaakt met koekjes, een hele hoop boter en suiker en chocolade. Het maken duurt niet lang en het is heer-luk.


2) Vla-flip

Dit is echt iets dat je vroeger bij opa en oma kreeg, maar daarna nooit meer gemaakt hebt. Je maakt 'm trouwens hartstikke simpel met yoghurt, vanillevla en een scheutje siroop. Als je het net iets leuker wilt maken, kan je op de bodem koekjes gooien en hem afmaken met wat vers fruit.

3) Griesmeelpudding

Je ouders hebben hier waarschijnlijk traumatische herinneringen aan, maar stiekem is griesmeelpudding best lekker. Zeker met een saus van rode besjes. Ook zelf maken natuurlijk.

4) Rijstepap

Oké, dit is een maaltijd op zich en zeker niet voor iedereen weggelegd, maar rijstepap is echt zo'n Nederlandse klassieker die je nog maar weinig ziet.


5) Haagse bluf

Misschien heb je dit zelfs überhaupt nog nooit gehad, maar dan weet je niet wat je mist. En het is zo simpel om te maken: het bestaat uit stijf opgeklopt eiwit met suiker en bessensap (zonder suiker!). Het verhaal achter de naam is ook leuk, volgens Wiki is het namelijk een verwijzing naar het air dat Hagenezen zouden aannemen. Het lijkt heel wat, maar is in feit grotendeels lucht.

6) Hopjesvla

In Den Haag weten ze wel raad met toetjes, want ook dit dessert komt uit de hoofdstad. Het is geïnspireerd op Haagse Hopjes (goh) en heeft een karamel- en koffiesmaak. Je kan 't zelf maken, maar hopjesvla is ook verkrijgbaar in pakken in de supermarkt. Wel zo makkelijk. En dan net als je oma na het eten gewoon in je bord gooien, zonder die eerst af te wassen.

7) Hangop

Hangop is echt ondergewaardeerd. Gooi een literpak yoghurt leeg in een theedoek of ander stuk stof en leg het geheel in een vergiet. Het vloeistof zal langzaam uit de yoghurt lopen en je blijft achter met een heerlijke, dikke, romige yoghurt. Als je het helemaal Nederlands wilt maken kan je hem garneren met rabarber. Ander fruit of een jam kan ook.