We got you: met deze tips bescherm je jezelf tegen cyberpesten

Stay safe!

nick heartstopper

Vaak denken we bij pesten nog aan vervelende situaties op het schoolplein of op straat, met woorden of met fysiek geweld. Maar tegenwoordig gebeurt het ook veel online. Sterker nog, het is steeds vaker aan de orde en het is onzichtbaar voor anderen. Cyberpesten wordt een steeds groter probleem. Nu we steeds meer online zijn, is het dan ook handig om te weten hoe je jezelf, je vrienden, of misschien je kinderen beschermt tegen cyberbullying. We zetten een aantal tips op een rijtje die je kunnen helpen.

Haat op het internet

Jaarlijks worden 400.000 jongeren online gepest met verregaande gevolgen. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld online haatberichten of eindeloze negatieve comments, soms zelfs met dreigende taal. Andere pestkoppen gaan een stapje verder en verspreiden leugens, bewerken foto’s, of maken zelfs nep-accounts aan om hun slachtoffer in een kwaad daglicht te zetten.

En omdat het allemaal online en anoniem kan, lijkt het soms moeilijk om hier iets tegen te doen. Maar er zijn een paar stappen die je kunt nemen om de pesterijen te minimaliseren. En dat begint met het beschermen van je privacy.

Oversharing is niet caring

Natuurlijk is het heel verleidelijk is om per direct een kiekje te uploaden van die heerlijke cocktail die je op een terrasje zit te drinken. Of dat je precies al je besties tagt op al je foto’s. Maar hiermee geef je mogelijke pestkoppen óók heel veel informatie. Zo weet iemand opeens bij welk café jij het liefst je drankjes drinkt, of welke mensen tot jouw vriendengroep behoren. En dat kunnen zij vervolgens tegen je gebruiken.

En dan hebben we het nog niet eens over eventuele bedrijven die stiekem met je meespieken terwijl jij aan het shoppen bent. Zo word je opeens met allerlei advertenties om je oren geslagen door willekeurige bedrijven die aan de hand van je geolocatie en je activiteiten online proberen om jou van je geld af te helpen.

Tips en tricks

De experts van ExpressVPN delen een aantal superhandige tips waarmee je jezelf online goed kunt beschermen. Zo is het bijvoorbeeld heel erg aan te raden meerdere accounts te gebruiken. Op het ene account laat je je van je beste kant zien en op een ander, eventueel afgeschermd, account deel je je favoriete herinneringen. Deze zijn misschien niet altijd even influencer-waardig, maar wel het allerleukst.

Ook raden de security-specialisten aan om niet te veel van jezelf prijs te geven. Gebruik bijvoorbeeld geen geotags voor plekken waar je veel komt, en stel je tags zo in dat je ze eerst zelf moet goedkeuren. Zo voorkom je dat je vrienden in een dronken bui iéts te veel van jullie uitgaans-avonturen delen met direct jouw naam daaraan verbonden. Let bovendien op wát er precies op je foto te zien is. Deel je bijvoorbeeld trots een kiekje van een diploma of contract? Dubbelcheck dan eerst of jouw volledige naam en andere persoonlijke info niet leesbaar in beeld staan. Zo geef je eventuele pestkoppen geen informatie over jezelf.

Jij bent niet wat er tegen je gezegd wordt

Mocht er nu toch een online pestkop zijn die jou als slachtoffer heeft uitgekozen? Weet dan allereerst dat het niet aan jou ligt – het is als slachtoffer niet jouw verantwoordelijkheid dat iemand besluit zich als cyberbully te gedragen. Maar voor jezelf is het wel prettig om te weten hoe je er het beste mee om kunt gaan. Ook hierover deelt ExpressVPN enkele tips.


Zo is de beste optie altijd om online pestkoppen gewoon te negeren, te blokkeren, en eventueel te rapporteren. Maak bovendien screenshots, die je als bewijs kunt gebruiken wanneer je hulp zoekt. En mocht je er allemaal even helemaal klaar mee zijn? Dan kun je ook kiezen voor een social media detox. Offline is je leven immers óók hartstikke leuk.

De Leven
  • Heartstopper via Netflix