7 (Medische) Mogelijke redenen waarom je het altijd koud hebt

Ben je een aansteller? Waarschijnlijk wel, maar er zijn best legit oorzaken voor mensen die het altijd koud hebben!

koud

1) Koude-intolerantie

via GIPHY

Er zijn mensen die het gewoon de hele tijd koud hebben. Dit noemen artsen koude-intolerantie en is meestal geen teken van iets ernstigs. Het is waar, dat bepaalde gezondheidsaandoeningen koude-intolerantie kunnen veroorzaken. Zie je wel, je stelt je dus niet aan!

2) Schildklieraandoening

via GIPHY

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij je schildklier niet voldoende hormonen produceert die je stofwisseling goed reguleren. Dit kan door verschillende redenen gebeuren, waarvan de meest voorkomende de ziekte van Hashimoto is (valt je schildklier aan). Aangezien een langzame schildklier een heleboel stofwisselingsfuncties beïnvloedt, kan hypothyreoïdie een breed aantal symptomen veroorzaken, waaronder vermoeidheid, onbedoelde gewichtstoename, constipatie, droge huid, dunner wordend haar, een depressieve stemming, zware of onregelmatige menstruatie en een verhoogde gevoeligheid voor kou.

3) Te weinig slaap


Niet genoeg slapen heeft een negatieve invloed op je lichaam. Het kan er onder andere voor zorgen dat je het koud krijgt. Een chronisch slaaptekort kan je metabolisme namelijk vertragen, waardoor je je de hele dag rillerig voelt. 'Tevens fluctueert je lichaamstemperatuur ’s nachts en je lichaam raakt gewend aan die cyclus', aldus Moss. 'Wanneer je langer opblijft dan normaal, gaat je lichaamstemperatuur omlaag op het moment dat je normaal gesproken zou slapen.'

4) Bloedarmoede

via GIPHY

Bloedarmoede is een bloedziekte die optreedt wanneer je niet genoeg gezonde rode bloedcellen hebt om zuurstof door je lichaam te vervoeren. Dit kan het gevolg zijn van het feit dat je lichaam te weinig rode bloedcellen aanmaakt, te veel rode bloedcellen vernietigt of te veel bloed verliest om de een of andere reden. Dit leidt tot minder circulatie naar je ledematen, waardoor je je kouder voelt, vooral in je handen en voeten. Andere bloedarmoedesymptomen omvatten zwakheid, moeheid, een onregelmatige hartslag, een lichtere huid, borstpijn, en hoofdpijn.

5) Ziekte van Raynaud

via GIPHY

De ziekte van Raynaud is een aandoening die ervoor zorgt dat je ledematen koud worden, verkleuren (zoals rood of blauw), verdoofd en zelfs pijnlijk worden wanneer je bij lage temperaturen of stress buiten bent. Het gebeurt omdat je bloedvaten vernauwen. Komt meestal in de vingers en tenen voor, maar het kan ook voorkomen in de neus, lippen, oren en tepels. Normaal gesproken krijgen mensen met de ziekte van Raynaud alleen de symptomen als ze in aanraking komen met de kou. Het is eigenlijk een normale reactie voor je bloedvaten om te vernauwen in de kou, maar bij Raynaud gebeurt het te snel of te heftig.

6) Afvallen/ondergewicht

via GIPHY

Je lichaam gebruikt vet om warmte te besparen, dus het is logisch dat als je een lager lichaamsgewicht hebt, je het sneller koud hebt. Het is ook niet ongebruikelijk om gevoeliger te worden voor de kou nadat je lichaamsgewicht afneemt. Ook als je gewichtsverlies is verbonden met het eten van te weinig calorieën dan kan dit leiden tot een vertraagde stofwisseling. Hierdoor werkt je temperatuurregeling niet zo efficiënt als gewoonlijk. Dat wordt weer lekker veel vreten dus!

7) Te weinig spieren

Spiermassa produceert hitte, waardoor je lichaam warm blijft. Door actief te blijven en veel te bewegen, kun je ervoor zorgen dat je lichaam de juiste temperatuur behoudt.

Bonus: je bent een vrouw

Het is natuurlijk extreem oneerlijk, maar toch hebben vrouwen het over het algemeen echt vaker koud dan mannen. Ook al hebben vrouwen een iets hogere lichaamstemperatuur (een halve graad), hun handen zijn bijna drie graden kouder dan die van mannen. 'Dit kan de reden zijn dat vrouwen vaker ervaren dat ze het koud hebben', zegt medisch specialist Margarita Rohr.

De Leven
  • Tips en Weetjes
  • Giphy