6 tips om verantwoord geld te lenen

Is geld lenen een goed idee? Zo doe je het verantwoord.

geld lenen

Is geld lenen een goed idee? Je hebt plannen voor een grote uitgave zoals; het aanschaffen van een nieuwe auto, het verbouwen van je keuken of misschien wel het starten van een nieuwe studie. Dan heb je natuurlijk startkapitaal nodig. Heb je dit niet, maar wil je je plannen toch doorzetten, dan is geld lenen een goede optie. Je hebt verschillende mogelijkheden om geld te lenen. Zo kun je kleine bedragen snel lenen of kun je grotere bedragen lenen die je terugbetaald over een langere periode. Maar wat we natuurlijk allemaal willen, is geld lenen zonder gedoe. Met onderstaande tips kun jij verantwoord een lening afsluiten.

1) Wat is je bestedingsdoel?

Waar wil je het geleende geld aan uitgeven, en is het een verantwoorde keuze om voor deze aanschaf geld te lenen? Een studie is bijvoorbeeld een lange termijn doel, waarbij het geleende bedrag zich uiteindelijk terugbetaald in een betere toekomst en een leuke baan. Maar een designer tas is bijvoorbeeld een luxe item. Vraag jezelf af of de investering het waard is, om de komende maanden/jaren rente en lening terug te moeten betalen.

2) Houd rekening met een eventuele BKR registratie

Wanneer je een lening afsluit dien je altijd rekening te houden met een BKR registratie. Het Bureau Krediet Registratie houdt bij welke lening je hebt afgesloten, en of je deze op tijd aflost en rente betaald. Wanneer je in de toekomst een andere lening of bijvoorbeeld een hypotheek wil afsluiten, zal de verstrekker altijd jouw BKR checken. Hierin kunnen ze zien of jij meerdere leningen hebt lopen en of je deze ook netjes betaald. Mocht dit niet het geval zijn, kan het moeilijker worden om een hypotheek of andere lening af te kunnen sluiten. Zeker iets om rekening mee te houden dus!

3) Kijk welke invloed het afsluiten van een lening op jouw financiën heeft

Voordat je een lening gaat afsluiten is het belangrijk om je maandlasten duidelijk en overzichtelijk op papier te zetten. Die lening moet natuurlijk ook afbetaald worden, mét rente zelfs. Welk bedrag kun jij per maand missen om deze terugbetaling te kunnen voldoen. Door jouw financiën overzichtelijk op papier te zetten kun je goed inschatten hoeveel je per maand kan missen aan de afbetaling van de lening. Op basis daarvan kun je vervolgens het aantal terugbetalingstermijnen bepalen.

4) Kies een zo kort mogelijke looptijd

Mocht de financiële ruimte er maandelijks zijn dan is het altijd aan te raden om de looptijd van de lening zo kort mogelijk te houden. Op deze manier betaal je namelijk de minste rente. Hoe langer de terugbetaaltermijn van jouw lening is, hoe hoger de rente. Hoewel we natuurlijk allemaal wel het gezegde geld lenen, kost geld kennen. Willen we natuurlijk zo min mogelijk rente betalen. Op deze manier kun je de kosten voor de te betalen rente zo laag mogelijk houden.

5) Denk na over onvoorziene omstandigheden

Je hebt je een bestedingsdoel bepaald en goed nagedacht over welk bedrag je per maand kunt missen. Maar heb je ook nagedacht over onvoorziene omstandigheden. Wat als je je baan kwijtraakt, of in de ziektewet terecht komt. Kun je dan het maandelijkse termijnbedrag ook nog ophoesten? Het is een onderwerp wat vaak vergeten wordt of waarbij mensen denken, dat gebeurd mij toch niet. Of dat zal allemaal wel meevallen. In de meeste gevallen zal dat (gelukkig) ook zo zijn, maar denk er wel van te voren over na. Je kunt je natuurlijk ook altijd laten adviseren door een adviseur.

6) Houd rekening met de levensduur van het product

Wanneer je geld wil gaan lenen is het belangrijk om te bedenken wat de levensduur van het product of dienst is waar je geld voor leent. Stel je koopt een product of dienst waar je maar een half jaar of een jaar plezier van hebt, maar je bent wel 2 jaar bezig met de terugbetaling hiervan. Dan is het de investering niet waard. Je betaald dan namelijk voor een product of dienst dat in principe niet meer bestaat, of wat je al niet meer hebt. Maar stel jij gaat je huis verbouwen en schaft een nieuwe keuken aan, dan heb je daar waarschijnlijk de komende 20 jaar plezier van. Dan is een betalingstermijn van een paar jaar de investering wel waard. Bedenk dus van te voren goed of geld lenen voor jouw gewenste bestedingsdoel de moeite waard is.

Vraag jezelf dus af voordat je geld gaat lenen, wat is het bestedingsdoel, wat kan ik missen per maand & is het de investering waard.