Wil je (niet) weten: zóveel geld bespaar je als je geen alcohol drinkt

Toch maar overwegen?

wijn

Dat je geld bespaard door geen alcohol te kopen, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen


Maar heb je ooit weleens durven uitrekenen om hoeveel geld het eigenlijk gaat?


Jacqueline van Lieshout is coach voor bewust alcoholvrij leven en zij heeft dat wel gedaan. We zetten de twee verschillende berekeningen die ze heeft gemaakt voor je uiteen...

Voorbeeld 1: In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je één fles wijn per dag drinkt. Daar kom je sneller op dan je denkt. Drink bijvoorbeeld een wijntje voor het eten, twee tijdens het diner en nog twee op de bank na het eten: dan is die fles al leeg. Een gemiddelde supermarktwijn kost €6 euro. Dat is €42 per week of €180 per maand.

Voorbeeld 2: In dit voorbeeld drink je niet elke dag, maar ga je wel een keer per week naar een terras of bar. Je geeft daar gemiddeld zo'n €30 uit. En ja, we horen je dit bedrag al in twijfel trekken, want waarschijnlijk is het meer. Maar zelfs in dit voorbeeld kom je met twee flessen wijn die je dan misschien nog voor thuis koopt ook op €42 per week en €180 per maand uit.

Met de bedragen die in deze voorbeelden worden gebruikt, kom je dus op €2160 per jaar uit, wat best veel is als je het ons vraagt


Misschien toch een keer een spa rood bestellen?

Naast dat je geld bespaart door niet te drinken, zijn er natuurlijk nog allerlei andere voordelen aan (een tijdje) niet drinken. Zo ga je er beter van slapen, wat er dan weer voor zorgt dat je minder trek hebt in ongezond eten. Je krijgt meer zin om te bewegen en daardoor zul je gemakkelijker afvallen. Ook kan het drinken van een wijntje de associatie met een snack aanwakkeren, waardoor er voor je het weet weer een kaasplank op tafel komt. Je zult ook al snel merken dat je je minder prikkelbaar en sloom voelt. Op zich best veel goede argumenten om eens een wijntje over te slaan. Doe er je voordeel mee. Of niet natuurlijk, je zult ons niet horen als we je zaterdag toch weer met een wijntje in je hand op de bank zien zitten.

Bizar