Gesprek van de dag: hoe stoppen we Messi af?

Hoe moet ons Oranje dit aanpakken?

voetbal

"Zet Dumfries op Messi. De rest van dat Argentijnse elftal stelt niet zo veel voor als die kleine zijn dag niet heeft". Dit soort zinnen rollen uit de monden van zelfverklaarde analytici, die lijken te vergeten dat Nederland minimaal een doelpunt moet maken - of meer pingels erin jassen - dan de tegenstander. Toch concentreert heel voetbalminnend Nederland zich op een speler. Hoe verstandig is dat? Vijf spelopvattingen.

Wedden dat ie minimaal een briljante ingeving krijgt?

Een logische aanpak is om een bevlieging van De Vlo gewoon in te calculeren en simpelweg proberen om - de woorden van Johan Cruijff indachtig - meer goals te maken. Dat demotiveert Lionel Messi vanzelf, die doorgaans al wandelvoetballend met enkele noodzakelijke inspanningen de tegenstander velt. Via de beste bookmakers wedden op een briljante ingeving van Messi kan bovendien een extra zakcentje in het laatje brengen. Bekijk alle aanbieders op beste-bookmakers.nl en zet in op een Oranje zege!

Een mannetje op Messi zetten

Als je een Calimero-indruk wil maken, zet je een vaste mandekker op het fenomeen. Maar dan nog vindt deze wel een onbewaakt ogenblik om de bal tussen een stel ledematen door achter Andries Noppert te laten rollen. Als je een speler 90 of 120 minuten lang opoffert, haal je het voetbal uit je elftal. En vooral snelheid en scorend vermogen, in het geval van de veelvuldig aangewezen Messi-bewaker Denzel Dumfries. Onze eigenzinnige bondscoach zal het in ieder geval overwegen.

Opvangen in de zone

Hang Messi een verrekijkertje om en hij loopt hij er helemaal bij als een recreant die op zoek is naar de geelbrauwgors, de Siberische Braamsluiper of - in Qatarese context wel leuk - de woestijntapuit. Maar dan. Als een lui roofdier sluipt hij uit de dekking, versnelt iets en plaatst met militaire precisie een bal in een of andere hoek. "Koekoek!" zou Sierd de Vos roepen. Dat kun je beter samen aan zien komen in plaats van continu achter de goede man aanlopen. Opvangen in de zone, noemen ze dat in voetbaljargon. Mocht Messi te dicht in de buurt van het doel komen, dan moet hem alles onmogelijk gemaakt worden: kijken, lopen, passen en schieten.

Spelen alsof Messi niet bestaat

Een onwaarschijnlijk konijn uit de hoge hoed zou zijn om zelf het spel te maken en het balbezit van Argentinië tot een minimum te reduceren, alsof die hele Messi gewoon niet bestaat. Dat frustreert hem zo mogelijk meer dan een klevende mandekker. Als meneer de bal niet krijgt, gaan de mondhoeken hangen en verandert het wandelen in sjokken, sloffen of helemaal stilstaan. Ballen afpakken doet hij zelden. En zonder bal kan zelfs Messi niks uitrichten.

Argentinië als team zien

Mandekker of in de zone opvangen: de meest verstandige spelopvatting is om Argentinië als volwaardig team te zien, en niet als een stel ongetalenteerde lakeien rondom de man die nog één keer wil laten zien waarom hij de beste is. We horen te vaak in talkshows dat zijn teammaten er niets van kunnen. Ángel di Maria, Lisandro Martínez, zijn naamgenoot in het doel, goaltjesdief Julián Álvarez: als je echt wilt verliezen, onderschat je die allemaal.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met beste-bookmakers.nl

Sport
  • Unsplash