Zo rijd jij veilig met bijrijders in de auto

Veilig de weg op met een volle auto.

bijrijders

Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar zeker ook voor je passagiers is het goed om scherp achter het stuur te zitten. Goed anticiperen, nuchter en MONO rijden, je route goed voorbereiden: het spreekt misschien voor zich, maar er zijn allerlei dingen die jij kunt doen om de rit veilig te laten verlopen. En wat voor autoverzekering heb je eigenlijk? Dit zijn de belangrijkste tips voor jou als bestuurder om jezelf én je bijrijders veilig van A naar B te brengen.

Bijrijders verzekerd? Controleer je autoverzekering

First things first: je auto verzekeren is natuurlijk een van de eerste dingen die je doet wanneer je voor het eerst in je nieuwe auto gaat rijden. Wanneer je een autoverzekering afsluit, kun je je bijrijders aanvullend verzekeren, bijvoorbeeld met een inzittendenverzekering. Goed om de voorwaarden en dekking van je huidige autoverzekering eens te vergelijken met die van andere verzekeringsmaatschappijen. Misschien ben je elders beter gedekt, of kun je minder betalen!

Weet dat passagiers eventuele schade altijd kunnen verhalen op de WA-verzekering van de schuldige partij.

Houd de controle in je auto

Misschien zit er iemand op de bijrijdersstoel die zich niet kan onthouden van commentaar op je rijstijl, en continu adviezen geeft. Of misschien heb je na een gezellige avond stappen wel eens een groep luidruchtige vrienden mee in de auto. Hoe feestelijk ook, ze kunnen je afleiden en je rijgedrag negatief beïnvloeden. Let er goed op dat je niet (onbewust) harder gaat rijden en geen grotere risico’s neemt dan anders. Houd je aandacht op de weg, laat je niet afleiden en zet de muziek niet harder dan je prettig vindt. Jij bent de baas in je auto!

Rij sober, rij MONO

Het is misschien een open deur, maar zorg dat je altijd scherp en met een frisse kop achter het stuur zit. Dat betekent niet alleen niet (teveel) drinken, maar ook je smartphone op automodus zetten. Je telefoon op stil, niet storen of focus modus: zeker wanneer je je telefoon als routeplanner gebruikt, moet je niet worden afgeleid door notificaties.

Goed om te weten: je verdubbelt het risico op een ongeval door 2 seconden niet naar de weg te kijken óf 3 glazen alcohol te drinken. Zorg goed voor jezelf en je bijrijders, en neem geen risico’s.

Kijk vooruit (letterlijk en figuurlijk)

Zorg dat je ontspannen en goed voorbereid in de auto zit. Anticipeer op het rijgedrag van andere automobilisten om je heen, maar bereid je rit ook goed voor: ga met een volle tank op pad, stel je GPS in en plan je route, bekijk en vermijd files en denk alvast na over welke playlist je gaat opzetten. Zo verminder je eventuele stress en houd je het leuk voor jou én je bijrijder.

That’s it, heb een fijne rit!

De Leven
  • Unsplash