Woon je in een koophuis? Dan heb je een opstalverzekering. In de Nederlandse wet is namelijk opgenomen dat iedereen met een koopwoning verplicht is om deze verzekering af te sluiten. Ondanks dat veel mensen een opstalverzekering hebben afgesloten, weet lang niet iedereen wat er precies binnen de dekking van deze verzekering valt. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen we je namelijk wat er precies onder een opstalverzekering valt.
Je bent verzekerd voor schade door onverwachte gebeurtenissen
Door onverwachte gebeurtenissen kan er schade ontstaan aan je woning. Maar wanneer is er precies sprake van een onverwachte gebeurtenis? Dit is bijvoorbeeld het geval als er schade ontstaat door brand of kortsluiting. Met een opstalverzekering ben je verzekerd voor dergelijke schade. Daarnaast vallen ook de onderstaande zaken binnen de dekking van deze verzekering:
- Schade door storm, neerslag, vorst en blikseminslag
- Schade door diefstal of inbraak
- Een breuk of lek in (dubbel)glas
- Schade die tijdens een verbouwing ontstaat
Wat is er precies verzekerd?
Op basis van de bovenstaande tekst denk je misschien dat alle schade die door een brand, storm of inbraak ontstaat, vergoed wordt als je een opstalverzekering hebt. Helaas is dit niet het geval. Een opstalverzekering dekt namelijk alleen schade aan jouw woning en alles wat hieraan vastzit. Zo valt schade aan je garage bijvoorbeeld ook binnen de dekking van een opstalverzekering. Heb je een schuur en staat deze op hetzelfde perceel als je woning? Dan is je schuur meeverzekerd op je opstalverzekering. Ook zonnepanelen vallen binnen de dekking van deze verzekering. Als je al een opstalverzekering hebt op het moment dat je zonnepanelen laat installeren, hoef je hier geen nieuwe verzekeringen voor af te sluiten. Zonnepanelen zijn dan standaard meeverzekerd op deze verzekering.
Sluit ook een inboedelverzekering af
Een opstalverzekering is de enige woonverzekering die je verplicht af moet sluiten als je in een koophuis woont. Toch zien we dat veel mensen daarnaast ook een inboedelverzekering afsluiten. Dit is niet gek, want met een inboedel en opstalverzekering ben je nog beter verzekerd voor schade door onverwachte gebeurtenissen. Naast schade aan jouw woning en alles wat hieraan vastzit, zijn ook de losse spullen in huis verzekerd. Een inboedelverzekering dekt namelijk schade aan meubels en elektrische apparaten als deze ontstaan is door een onverwachte gebeurtenis. Schade aan geleende spullen is eveneens meeverzekerd. Daarnaast kun je schade door eigen schuld meeverzekeren op een inboedelverzekering. Ondanks dat de dekking van beide verzekeringen veel op elkaar lijkt, gaat het hier om twee verschillende verzekeringen. Reden genoeg om ze allebei af te sluiten als je het ons vraagt.
Zaken die buiten de dekking van een opstalverzekering vallen
Is er schade aan jouw woning ontstaan door een onverwachte gebeurtenis? Denk dan niet dat een verzekeraar ook standaard geld uitkeert. Er zijn namelijk bepaalde zaken die verzekeraars uitsluiten. Als de schade het gevolg is van slecht of te lang uitgesteld onderhoud, heeft het bijvoorbeeld geen zin om een claim in te dienen bij je verzekeraar. Ook schade door slijtage, verrotting of roest valt niet binnen de dekking van een opstalverzekering. Is de schade het gevolg van een aardbeving of grondwater? Verwacht ook dan niet dat een verzekeraar geld uitkeert om de schade te vergoeden.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Interpolis
- Pexels