Dit zijn de 6 Gevaarlijkste dieren van Nederland

Om spinnen zou je je echt helemaal niet druk moeten maken

wesp

Oké, eigenlijk in vrijwel alle landen heb je meer reden om je zorgen te maken om wilde dieren dan wij in Nederland, maar er zijn in Nederland toch ook wel een aantal behoorlijk giftige/gevaarlijke dieren te vinden. We zetten ze (in willekeurige volgorde) op een rijtje. De lijst is gebaseerd op sterfgevallen.

1) Europese hoornaar

Je hebt ze vast weleens gezien, deze enorme west van zo'n 3cm lang. Hij is roodbruin met geel en zwart van kleur en ziet er agressiever uit dan hij is. Ze staan zelfs bekend als vriendelijke reus. Toch kunnen ze flink agressief worden richting mensen als deze in de buurt van het nest komen. Ze kunnen dan gaan steken. En omdat hun angel groter is dan die van de gemiddelde west, kan het behoorlijk pijn doen. Als je niet allergisch bent of niet wordt gestoken bij je mond of keel, kan het niet veel kwaad.

2) Adder

Ja, in Nederland zitten er ook addertjes onder het gras. De volwassen slang wordt gemiddeld 60 centimeter lang, maar is eigenlijk niet agressief. Alleen als ze zich bedreigd voelen kunnen ze gaan bijten. En dat kan behoorlijk pijn doen. Als je gebeten wordt kan je je misselijk voelen, flauwvallen en het gebeten lichaamsdeel zal sterk gaan opzwellen. In sommige gevallen moet er zelfs een antiserum toegediend worden. in Nederland komen adders vooral voor op hoge zandgronden, maar niet in de duinen. Je vindt ze vooral in Friesland en Drenthe en op de Veluwe. In andere provincies zie je ze in mindere mate. In Noord-Brabant, Utrecht, Noord-Holland en Groningen is de adder helemaal uitgestorven.

3) Grote pieterman

Dit kleine diertje heeft de bijnaam 'de schrik van de Noordzee' en dat komt omdat dit visje hartstikke giftig is. Sterker nog, het is de giftigste vis die je in Nederlandse wateren kan tegenkomen en jaarlijks is de vis goed voor zo'n drie tot vier slachtoffers. De pieterman verstopt zich in de branding door zich helemaal in te graven, op de kam met giftige stekels na. Wanneer jij nietsvermoedend de zee in rent, slaat de Pieterman toe. Zo'n steek doet vooral extreem veel pijn. De gestoken plek, meestal de voet, wordt rood en zwelt op en je kunt last krijgen van misselijkheid, koorts, duizeligheid en overgeven. In heel zeldzame gevallen, wanneer de gestoken persoon allergisch is, kan iemand in een analfylactische shock komen met dodelijke afloop.

4) Wolf

Hoewel de wolf een roofdier is en steeds vaker in Nederland wordt gesignaleerd, is de kans om als mens te worden gebeten door een wolf verwaarloosbaar klein. Wolven vermijden mensen en zijn van nature vluchtdieren. Ze zijn erg schuw. Ze staan op de lijst omdat een aanval van een wolf in theorie natuurlijk niet heel goed zal uitpakken.

5) Wild zwijn

Ook wilde zwijnen komen in Nederland steeds vaker voor. En hoewel een aanval door een wild zwijn nog steeds zeldzaam is, hoor je er wel steeds vaker over. In principe zijn ze niet gevaarlijk, maar alle wilde dieren kunnen onverwachts reageren. Als je wel wordt aangevallen, zul je te maken krijgen met zo'n 100 kilo aan lichaamsgewicht en ontzettend scherpe snijtanden. Niet bepaald een pretje.

6) Teek

De teek is nog altijd één van de gevaarlijkste dieren van Nederland. De dieren kunnen namelijk de gevaarlijke bacterie Borrelia burgdorferi met zich meedragen, waar je als mens de ziekte van Lyme van kan krijgen. Lyme is te behandelen met antibiotica, maar in zo'n 10 tot 20 procent van de gevallen blijven de klachten aanhouden. Deze klachten kunnen uiteen lopen van concentratieproblemen en hartritmestoornissen tot dubbelzien. Ook ernstige vermoeidheid, gewrichts- en spierpijn komen veel voor. Blijf je lichaam daarom controleren op tekenbeten, zeker als je in de natuur bent geweest.

Superlief
  • Unsplash