Zuinig afwassen, zo doe je dat

Straks wordt afwassen nog leuk

afwassen

De afwas. Dit huishoudelijke klusje is misschien niet je favoriete bezigheid, maar wordt meteen een stuk leuker als je weet dat het misschien goedkoper kan. Sta jij iedere avond na het eten met de hand af te wassen of laat je de vaatwasser het werk doen? Dat laatste is natuurlijk een stuk gemakkelijker, maar misschien niet de meest voordelige keuze. Of toch wel? We zoeken het voor je uit.

Met je handen in het sop lijkt op het eerste gezicht goedkoper dan afwassen met de afwasmachine. Dat klopt in de meeste gevallen ook wel, maar toch moet je op een aantal zaken letten. Eén ding staat als een paal boven het (afwas)water. Hoe zuiniger je afwast, hoe minder belastend het is voor het milieu. Want niet alleen je portemonnee haalt een voordeel uit zuinig afwassen, het is ook goed voor onze omgeving. Dat is ook heel wat waard.

De voordelen van afwassen met de hand 

De meeste mensen wassen niet meer af met de hand, maar iedereen kan zich ‘die goede oude tijd’ vast nog voor de geest halen. Gezellig keuvelend boven de afwas, of een standaard reden om ruzie te maken over wie er nu weer aan de beurt is. Afwassen met de hand is zuiniger dan de vaatwasser, maar alleen als je niet te veel water gebruikt. Dus eindeloos de kraan openzetten en de boel uitgebreid voorspoelen, wassen en naspoelen kost veel water en energie.

Het is beter om een afwasteiltje in je gootsteen te zetten en een afgemeten hoeveelheid water te gebruiken. Lauw water met een klein scheutje afwasmiddel is vaak voldoende om de vaat schoon te krijgen. Spoel de vaat niet voor, maar schraap met wat bestek of een stukje keukenrol de borden schoon boven de afvalemmer. Of spoel de afwas eventueel voor met koud water, ook dat scheelt energie.

Natuurlijk maakt het uit op welke manier je water in je huis verwarmt. Heb je een elektrische boiler, een keukengeiser of een laag rendement ketel hangen? Overweeg een hr-combiketel. Helemaal goedkoop wordt het als je een zonneboiler hebt, die water verwarmt door middel van zonlicht.

Zuinig afwassen kan ook met de afwasmachine 

Maar ja, als je eenmaal aan het gemak van de afwasmachine geroken hebt, is er bijna geen weg meer terug. Het gebruik van de vaatwasser kost vanzelfsprekend energie. Ook daar kun je slim mee om gaan: niet iedere afwasronde hoeft evenveel geld te kosten. De keuze voor een energievriendelijke vaatwasser in je keuken is een goed startpunt. Met een zuinige vaatwasser kun je flink wat kosten besparen. Kies voor een afwasmachine met een groen energielabel.

Voorspoelen is niet nodig bij een afwasmachine. Verwijder wel etensresten van de borden en uit de pannen, anders raakt het filter verstopt. Veel vaatwassers hebben een speciaal eco-programma, dat is altijd een goede keuze. Eco-programma gebruiken minder water en een lagere temperatuur. Spaar je afwas op tot de machine goed vol zitten. Een halfgevulde vaatwasser – en daarmee extra afwasrondjes – levert weinig voordeel op.

Op de site van Independer kun je ook gemakkelijk verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Joris Kerkhof, expert Energie bij Independer: “Heb je nog een lopend contract met een vast energietarief maar wil je kijken of het toch mogelijk is om over te stappen? Gebruik dan de overstaptool op de site van Independer en bekijk wat voordelig is voor jouw situatie”.

Op energie besparen kun je gemakkelijk doen door te kiezen voor een aantrekkelijk energiecontract. De energieprijzen zijn de laatste tijd veel in het nieuws en het is niet zo gek dat je de stijgingen en dalingen niet meer goed kunt bijbenen. Bij Independer kun je je aanmelden voor Energie Alert. Dan krijg je als eerste een seintje als de energieprijzen dalen.

Het gebruik van de vaatwasser kost - hoe je het ook wendt of keert - elektriciteit en water. Ook op het gebied van energieverbruik kun je gebruik maken van een paar slimme tips. Als jouw energiemaatschappij verschil maakt tussen een dag- en nachttarief, kies dan voor het goedkopere nachttarief later op de avond. En als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, kan de vaatwasser ‘gratis’ draaien als de zon schijnt. Kijk bij het opzoeken van tips altijd naar manieren en situaties die gemakkelijk bij jou toepasbaar zijn. En voor je het weet wordt afwassen nog leuk.

De Leven
  • Pexels