De 5 duurste vondsten uit Tussen Kunst en Kitsch ooit

Toch nog maar even goed zoeken op zolder

tussen kunst en kitsch

Als het goed is hoeven we niemand uit te leggen dat Tussen Kunst en Kitsch een fantastisch programma is. Al sinds 1984 wordt het programma uitgezonden en nog altijd schakelen er wekelijks zo'n 1,5 miljoen mensen in voor de show. Tijd om eens te kijken wat de meest waardevolle voorwerpen zijn die ooit in het programma aan bod zijn gekomen.

1) Droomerfenis

Vrij recentelijk, namelijk begin 2022, werd er een getijdenboek tevoorschijn getoverd in Tussen Kunst en Kitsch. De schoonvader van degene die in het programma te zien was (en die het boek als deel van de erfenis had gekregen) had het boek op een veiling gekocht. In de uitzending kreeg de vrouw te horen van expert Bas Hesselink dat het getijdenboek, ook wel gebedenboek genoemd, destijds werd gebruikt in een klooster, zodat op ieder uur van de dag duidelijk was welk gebed er moest worden uitgesproken.

Het betreffende boek stamde uit 1488 en werd getaxeerd op een waarde van maar liefst 100.000 euro. In 2009 werd een broche van de Franse edelsmid René Lalique getaxeerd voor dezelfde waarde. Later werd bekend dat de eigenaresse van de broche er €120.000 voor heeft gekregen op een veiling. In 2020 bleek dat een schilderij van Adriaan de Lelie ook een ton waard was.

2) Fancy onderzetter

Er komen in het programma geregeld voorwerpen voorbij die op hilarische (en soms pijnlijke) wijze verkeerd gebruikt worden. Of ergens onder een kast liggen weggedrukt. Maar nooit eerder werd een schilderijtje dat tienduizenden euro's waard is als onderzetter gebruikt. Tot 1988 dan.

Want toen vertelde een man uit Middelburg in het programma dat zijn vriend een piepklein schilderijtje de laatste jaren gebruikte als onderzetter voor hete pannen. De man kreeg ik het programma te horen dat het ging om een kunstwerk van Pieter Brueghel de Jonge en dat het tussen de 60.000 en 80.000 gulden waard was. 🥲

3) Glaswerk

In 2018 nam een vrouw een glazen kelk mee naar het programma. Maar eenmaal daar bleek het niet om zomaar een glaasje te gaan, maar om een hensbeker, met Friese adellijke namen erin gegraveerd. De vrouw erfde het glas, samen met een hele hoop andere spullen, van een tante waar ze al die tijd voor gezorgd had. Expert Kitty Laméris vertelde de vrouw in het programma dat het bijzondere glas uit de zestiende eeuw afkomstig was. Ook leerden we wat een hensbeker precies inhoudt. De bekers werden namelijk gebruikt wanneer mensen lid wilden worden van een bepaalde vereniging. Ze moesten de inhoud van de beker, meestal wijn of bier, in een keer opdrinken. Dat heette toen nog verhensen. De waarde van de beker werd geschat op €85.000.

4) Beeld uit Congo

De op één na duurste vondst in Tussen Kunst en Kitsch is een voorouderbeeld uit Congo. Een vrouw, die het beeld van haar overgrootvader had geërfd, nam het mee naar het programma in 2012, waar expert niet-westerse kunst Jaap Polak (fave) haar vertelde dat het beeld zo'n 150.000 euro waard was.

5) Duurste vondst ooit

De allerduurste vondst in het programma ooit is nog altijd een schilderij van kunstenaar Joost van Geel. Het schilderij werd ontdekt toen een man het kunstwerk binnenbracht tijdens een opnamedag in het museum Escher in het paleis in Den Haag. Expert John Hoogsteder vertelt dat schilder Joost van Geel een klein oeuvre heeft van hoge kwaliteit, waardoor de schilderijen veel waard zijn. Het betreffende schilderij dat in de uitzending te zien was, het Kantwerkstertje genaamd, was 250.000 euro waard.

De Leven
  • AVROTROS