Kerstverlichting voor buiten: waar let je op tijdens de aanschaf?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van kerstverlichting? Wij zetten wat tips op een rijtje.

kerstverlichting

De kerstperiode staat weer voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je huis – binnen én buiten-  in feestelijke sferen te brengen! Een van de belangrijkste elementen van een gezellige kerstsfeer is natuurlijk de kerstverlichting. Vooral buiten kun je met mooie verlichting een echt magische sfeer creëren. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij het kiezen van kerstverlichting voor buiten? Wij geven je een paar inside tips!

Wat is de beste kerstverlichting voor buiten? 

Wil je de beste buiten kerstverlichting kopen, dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Vaak wordt gedacht dat je puur kiest op basis van wat je mooi vindt en welke een beetje betaalbaar is, maar dan kan het goed zijn dat je elk seizoen weer nieuwe verlichting moet aanschaffen. Goede kerstverlichting hoeft niet duur te zijn, maar deze vind je niet bij de meeste discountwinkels. Het beste koop je jouw verlichting bij een specialist, zodat je er zeker van bent dat je er jaren van kunt genieten. Je kunt er namelijk van uitgaan dat dit soort verlichting voldoet aan eisen als weerbestendigheid en energiezuinigheid. Let daarbij op de volgende punten:

1. Weerbestendigheid 

Als je kerstverlichting voor buiten wilt aanschaffen, is het essentieel om te controleren of deze weerbestendig is. De verlichting zal immers blootgesteld worden aan verschillende weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw en kou. Kies daarom altijd voor verlichting die specifiek geschikt is voor buitengebruik en deze kun je dan natuurlijk ook voor binnen gebruiken. Dit soort producten zijn waterbestendig, dat wil zeggen dat het bestand is tegen regen, sneeuw en spatwater. Echter is het wel belangrijk om te zorgen dat lichtjes, koppelingen of adapters niet in bijvoorbeeld een plas water komen te liggen.

2. Energiezuinigheid  

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van kerstverlichting is energiezuinigheid. Tegenwoordig zijn er tal van opties beschikbaar die gebruik maken van LED-verlichting, wat veel energiezuiniger is dan traditionele verlichting. LED-lampjes gaan bovendien langer mee, waardoor je er meerdere kerst seizoenen plezier van kunt hebben. Wist je dat jouw kerstverlichting met LED-lampjes – als je deze 8 uur per dag laat branden - je nog geen € 1,- kost per maand?

 3. Type verlichting 

Er zijn verschillende soorten kerstverlichting voor buiten verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan lichtslingers, netverlichting en projectoren. Het is belangrijk om na te denken over welk type verlichting het beste bij jouw wensen past. Wil je een speels effect creëren met slingers of pegels, of juist een groter oppervlak bedekken met netverlichting? Neem de tijd om de mogelijkheden te verkennen en kies wat het beste bij jouw stijl en voorkeuren past.

4. Veiligheid 

Bij het gebruik van kerstverlichting is veiligheid natuurlijk erg belangrijk. Controleer daarom altijd of de verlichting voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Let met name op het gebruik van hoogwaardige materialen en de aanwezigheid van een keurmerk. Kerstverlichting is beschikbaar in IP44 en IP67 versie. Professionele, koppelbare verlichting met IP44 keurmerk is geschikt voor buitengebruik gedurende een paar weken, waarna het binnen wordt opgeborgen en bewaard. De IP67 verlichting is nog beter bestand tegen ‘weer en wind’ en kan permanent bevestigd worden.

Daarnaast is het belangrijk om de verlichting op een veilige manier te installeren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van stevige bevestigingsmaterialen en goed geïsoleerde stekkers.

5. Koppelbare buitenverlichting 

Verder is het handig om professionele koppelbare kerstverlichting te kiezen met zeer hoge kwaliteit LED lampjes. Let er daarbij op dat de snoeren stevig zijn en voorzien van sterke koppelstekkers met een hoge IP67 beschermingsgraad. Met koppelbare kerstverlichting is het mogelijk om meerdere sets te verbinden op basis van één aansluitsnoer. Dit soort verlichting is geschikt om kleine en grote projecten met kerstverlichting in je tuin of op je buitengevel te realiseren, en dat alles op basis van 1 stekker!

Heb je al zin in kerst? Geniet van de voorpret door naar kerstmarkten te gaan voor de mooiste versiering en kies voor verlichting voor binnen en buiten bij een echte specialist. Bij het kiezen van kerstverlichting voor buiten zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Zorg ervoor dat de verlichting weerbestendig en energiezuinig is, kies het juiste type verlichting dat past bij jouw wensen, let op kleur en stijl en zorg voor voldoende veiligheid. Met deze tips kun je er zeker van zijn dat je optimaal kunt genieten van een prachtig verlichte kerstperiode!

6. Kleur en stijl 

Kerstverlichting is verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen. Kies een kleur die past bij de rest van je kerstdecoraties en de uitstraling die je wilt creëren. Ga je voor klassiek warm wit of juist voor feestelijk gekleurde lampjes? Ook de vormgeving van de lampjes kan variëren, van traditionele bolletjes tot sterretjes of andere vormen.

De Leven
  • Unsplash