10 tips voor een goede werkplek

Je werkplek is een plek waar je je het grootste gedeelte van je tijd zal spenderen. Het is daarom dan wel zo prettig en belangrijk dat alles daar een beetje op orde is. Het is namelijk erg belangrijk voor hoe jij je werk kan doen en helpt er zeker aan mee om efficiënter en geconcentreerder te werken. Wij geven een aantal tips om een fijne en gezonde werkplek te creëren.

Kantoor

Wat vinden medewerkers belangrijk aan een werkplek?

Uit een onderzoek van Tempo-Team (onder 800 werknemers en 250 werkgevers) is naar voren gekomen dat slechts 11% van de kantoorwerkers volledig tevreden is over de werkplek. In dit onderzoek doet iets meer dan de helft van de bevraagde werknemers kantoorwerk. Uit hetzelfde onderzoek is naar voren gekomen dat 42% van de werknemers het liefst een eigen ruimte willen met een deur die gesloten kan worden, zodat ze zich beter kunnen concentreren. 72% van de ondervraagden willen graag een groene omgeving en 77% wil graag een werkomgeving met zo min mogelijk omgevingslawaai en 87% wil veel licht.

Dit zijn allemaal punten die erg hoog scoren bij werknemers en die ze als prettig ervaren voor een goede werkplek. Maar wat kan hier nog meer bij helpen? Hieronder een aantal tips voor jullie op een rijtje:

1. Het licht

Zoals er in het onderzoek van Tempo-Team dus naar voren is gekomen, vinden de meeste van de werknemers veel licht belangrijk. Licht is namelijk erg belangrijk voor het doen van je werk, zowel kunstmatig als daglicht. Zorg dus voor een goed en fijne verlichting voor op kantoor. Een goede verlichting op je bureau kan ook zeker helpen, vooral in de donkere wintermaanden.

2. Doe iets aan droge lucht

Droge lucht is nooit goed. Zo kan je last krijgen van hoofdpijn, branderige ogen en geïrriteerde slijmvliezen in neus en keel. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Zo kan een bakje water op de verwarming wonderen doen bij droge lucht en helpen planten niet alleen mee voor de sfeer van je werkruimte, maar ook voor het verschonen van de lucht.

3. Stel je bureau en stoel goed af

Een goede houding is erg belangrijk als je achter je bureau zit. Zorg er dus voor dat je de juiste afstelling van de stoel en het bureau hebt. Je voeten moeten plat op de grond kunnen staan met je knieën in een hoek van negentig graden. Kijk ook goed of je tafel op ellebooghoogte is.

4. Zet je scherm en toetsenbord goed

Na het afstellen van je bureau en stoel is het natuurlijk ook belangrijk dat je je beeldscherm en toetsenbord goed zet, zodat je met zo min mogelijk inspanning achter je computer zit. Als ideale hoogte van je beeldscherm kan je er het beste voor zorgen dat de bovenkant net iets onder ooghoogte is. De afstand tot het scherm moet minimaal één armlengte zijn en zorg ervoor dat het toetsenbord in een lijn is met je beeldscherm, recht voor je is en niet te hoog.

5. Zorg voor snel internet

Snel internet mag natuurlijk niet ontbreken binnen een bedrijf. Bespaar hier dan ook niet op. Er zijn er vele pakketten speciaal gemaakt voor bedrijven. Zorg binnen je bedrijf voor zakelijk glasvezel. Bij glasvezel loopt het internet via kabels die met vezels gevuld zijn en deze zijn gemaakt van dunne draadjes. Deze sturen lichtsignalen af om je internetverbinding te maken. Glasvezel is de snelste en betrouwbaarste manier van internet.

6. Geef ruimte voor ontwikkeling

Voor de werkgevers onder ons is het vooral erg belangrijk om je werknemers binnen het bedrijf ruimte te geven voor ontwikkeling. Medewerkers blijken namelijk het meest gelukkig te zijn wanneer ze kunnen groeien binnen een bedrijf. Een goede balans tussen werk en ontwikkeling is hierin erg belangrijk. Vooral de jongere generatie die nu op de arbeidsmarkt start vindt dit een belangrijk thema.

7. Een goed verzuimbeleid

Een goed verzuimbeleid is erg belangrijk binnen een organisatie. Deze stimuleert medewerkers namelijk om actief bezig te zijn met herstel en daarbij is elke werkgever wettelijk verplicht een beleid te hebben dat bijdraagt aan de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Dit is erg belangrijk binnen je werkplek, voor zowel de werknemer als de werkgever.

8. Sta regelmatig op

Te lang op je werkplek achter je beeldscherm zitten levert natuurlijk klachten op. Neem dus af en toe even een korte pauze en loop bijvoorbeeld een klein rondje. Of ga in de pauze even naar buiten om een frisse neus te halen.

9. Zit niet op de tocht

Probeer niet te veel op de tocht te zitten. Zorg er dus voor dat je niet te vaak naast een open raam zit of dat je te dicht onder de airco zit.

10. Zorg voor een goede temperatuur

Als laatste is het natuurlijk ook erg belangrijk om een goede temperatuur op je werkplek te hebben. Over het algemeen is de temperatuur op Nederlandse kantoren tussen de 19 en 21 graden. Wanneer het te warm is op kantoor word je uiteraard eerder vermoeid, en wanneer het te koud is, heeft je lichaam ook weer te veel energie nodig om zich op te warmen.

Aangeboden
  • Adobe Stock