Patat of friet? Snackspert heeft het verlossende antwoord

Eindelijk vrede.

patat

Noem jij die lange gele gefrituurde stengels friet of patat? We raken er in Nederland niet over uit gediscussieerd. De een is er stellig van overtuigd dat het friet is, terwijl een ander gewoon patat majonass naar binnen werkt. Gelukkig geeft niemand minder dan Snackspert nu duidelijkheid over deze kwestie. In een Instagram-video legt hij uit hoe het nu precies zit.

Frituren

"Oké, nu is het afgelopen. We gaan nu voor eens en altijd de friet versus patat discussie afsluiten", begint Eke Bosman, a.k.a. Snackspert zijn video. "In de negentiende eeuw was er ooit een Belg die bedacht dat-ie wel patat kon frituren. En dat gaf hij een naam: patates frites, om het fonetisch te zeggen. Dat betekent dus letterlijk patat friet."

Die 'patat friet' is naar Nederland gekomen, vertelt Snackspert. "Alleen daar is iets misgegaan. In het zuiden zijn ze voor friet gegaan, in het noorden zijn ze voor patat gegaan. Maar in het noorden zeg je eigenlijk alleen maar 'aardappel', terwijl je in het zuiden alleen maar 'gefrituurd' zegt. Dus officieel is het 'patat friet'", verduidelijkt hij.

Vergelijking

"Wat ik wel wil zeggen is dat wanneer jij patat zegt, en iemand anders zegt friet, dan moet je diegene niet corrigeren", adviseert Eke. "Want ook hij heeft deels gelijk. Of deels ongelijk."

Snackspert vergelijkt de kwestie met een afstandsbediening. "We noemen die thuis hier zapper, maar mijn vriendin noemt het de klikker. Gaan we elkaar corrigeren? Nee! Want we leven in een vrije wereld."

In de comments zijn volgers Eke eeuwig dankbaar voor zijn opheldering. "Zojuist een burgeroorlog voorkomen met deze uitleg", schrijft iemand. Een andere volger houdt voet bij stuk: "Ik vind het echt een goed betoog, maar het is toch gewoon friet. Punt uit."

Upcomnomnom
  • Adobe Stock