Wie een beetje thuis is in de wereld van Bitcoin weet dat er grote verschillen zijn in de hoeveelheid Bitcoins die mensen in hun bezit hebben. Zo hebben veruit de meeste particuliere Bitcoin-beleggers en handelaren nog niet één hele Bitcoin in hun bezit. Wie één hele Bitcoin wil kopen, legt daar op dit moment namelijk rond de 56.000 euro voor neer. Maar er zijn ook cryptohandelaren die een enorme Bitcoin portefeuille hebben, met een omvang die voor de gemiddelde particulier nauwelijks te bevatten is. Hieronder sommen we de grootste Bitcoin bezitters ter wereld op, waar waarschijnlijk wel een aantal verrassingen bijstaan.
1. Satoshi Nakamoto
Met stip op nummer 1. staat Satoshi Nakamoto. Dit is de bedenker van de Bitcoin, hoewel het ook “de bedenkers” zouden kunnen zijn. Niemand weet wie deze persoon is of wie deze personen zijn. Met 1.13 miljoen Bitcoins (BTC) bezit Satoshi Nakamoto maar liefst 5,7% van de Bitcoins die nu in omloop zijn; zo’n 19,6 miljoen, van de 21 miljoen die er maximaal in omloop zullen komen. Dit betekent overigens ook dat er in de toekomst nog 1,4 miljoen Bitcoins gemined gaan worden. Heb je een beter begrip van Bitcoin en Bitcoin halving, dan weet je hoe en wanneer de nog resterende Bitcoins in omloop zullen geraken.
2. Binance
Binance is de grootste crypto exchange ter wereld, en voor wat Bitcoin bezit is Binance de een na grootste. Binance heeft op dit moment ongeveer 545.000 BTC, die een waarde vertegenwoordigen van maar liefst meer dan 30,6 miljard euro. De private keys van al deze BTC is in handen van Binance, waardoor de beurs technisch gezien de eigenaar is. Maar officieel zijn de coins natuurlijk wel eigendom van alle klanten die hun Bitcoins bij de exchange gestald hebben. Wil je als Nederlander in Bitcoin handelen via Binance, dan moeten we je helaas teleurstellen. Binance vertrok vorig jaar uit Nederland, omdat de exchange niet de vereiste licentie kon krijgen van De Nederlandsche Bank. De exchange opereerde eerder dan ook illegaal in Nederland.
3. Grayscale
Met bijna 628.000 BTC is Grayscale derde in dit rijtje van grootste BTC bezitters. De Bitcoins van deze vermogensbeheerder uit de crypto industrie worden aangehouden als reserves voor de Grayscale Bitcoin Trust. Voor de veiligheid staan al deze Bitcoins verspreidt over zo’n 1.750 verschillende wallets, die per wallet nooit meer dan 1.000 BTC bevatten.
4. Bitfinex
Het op de Britse Maagdeneilanden gevestigde Bitfinex doet het ook goed wat betreft Bitcoin-bezit, want met circa 380.200 BTC staat deze crypto exchange op de vierde plaats. Bitfinex is niet louter een platform voor Bitcoin-handel, want je kunt er terecht voor handel in een zeer groot aantal andere cryptovaluta. Maar niet alleen cryptohandel is er mogelijk, ook handel in derivaten, hefbomen, en handel in effecten behoort via Bitfinex tot de mogelijkheden. Het is misschien wel een van de meest complete exchange ter wereld, die ook nog eens hele lage handelskosten rekent.
Goed om te weten is dat Bitfinex een van de weinige platformen is die een Lightning Node aanbiedt, waarmee onmiddellijke kleine Bitcoin betalingen mogelijk zijn. Bij drukte op een exchange kunnen reguliere Bitcoin betalingen veel tijd kosten, wat met deze methode wordt voorkomen. Overigens is dit niet de reden dat de exchange zo groot is wat betreft gestalde Bitcoins. Dit zit hem in het totale aantal accounts op de exchange met Bitcoin posities, en de gemiddelde hoeveelheid BTC per account.
5. Microstrategy
Naar eigen zeggen bezit Business Intelligence softwarebedrijf Microstrategy 214.400 BTC. Deze cijfers zijn gebaseerd op het 1e kwartaal van 2024. Het in Amerika gevestigde softwarebedrijf, dat in 1989 werd gestart en zeer succesvol is, kocht in verschillende tranches veel Bitcoins aan. Primair als wapen tegen inflatie. Deze strategie heeft goed gewerkt, wetende dat de Bitcoins gemiddeld tegen 35.180 dollar per stuk zijn aangekocht, en de koers van de Bitcoin inmiddels is gestegen tot boven de 60.000 dollar.
6. De Amerikaanse overheid
Je had het misschien niet gedacht, maar de Amerikaanse overheid is ook een groot bezitter van cryptovaluta! Met meer dan 207.000 BTC bezit de Amerikaanse overheid iets meer dan 1% van alle Bitcoins die wereldwijd in omloop zijn op dit moment. Grappig om te weten: het grootste gedeelte van dit bezit is te danken aan de eerdere Bitfinex hack, en inbeslagnames van crypto die hebben plaatsgevonden vanwege het sluiten van de illegale online marktplaats Silk Road.
7. Bitcoin beurs Mt. Gox
Op plek 6 zien we met 200.000 BTC een andere opvallende partij, namelijk Mt. Gox. Dit is een voormalige Bitcoin exchange, die in 2014 ten onder ging. Eind december vorig jaar is men eindelijk begonnen met terugbetalen van voormalige klanten van de exchange, die hun cryptovaluta destijds van het ene op het andere moment kwijt leken te zijn.
8. De Chinese overheid
Net als de Amerikaanse overheid, is ook de Chinese overheid een groot cryptobezitter. De ironie is echter dat cryptohandel en het minen van crypto al jaren verboden is in het land, hoewel twee Chinese rechtbanken recent hebben geoordeeld dat handel in crypto toch legaal zou zijn. Hoe dan ook blijft cryptohandel en het minen van crypto erg omstreden in China.
De Chinese overheid heeft veel crypto’s weten te bemachtigen uit de PlusToken cryptozwendel in 2019. Naast meer dan 800.000 Ethereum, nam de Chinese overheid ook nog zo’n 194.000 BTC in beslag. Het is aannemelijk dat deze nog steeds in haar bezit is. Bekend is namelijk niet dat de Bitcoins van de hand zijn gedaan.
Verloren Bitcoins: ook een enorm aantal
Wat veel mensen niet weten is dat er ook veel Bitcoins verloren zijn gegaan, met name in de begintijd van Bitcoin. Het aantal Bitcoins dat is zoekgeraakt wordt geschat tussen de 2,4 en de 6 miljoen! Dat is een enorm aantal, en hierbij moet ook gezegd worden dat veruit de meeste van deze Bitcoins nooit meer terug zullen komen. Het verliezen van Bitcoins is vaak het gevolg van het kwijtraken van inloggegevens, of het kapotgaan van de hardware waarop de digitale munten gestald zijn. Zo is er een Amerikaan die beweert dat hij 8.000 BTC is kwijtgeraakt als gevolg van een kapotte harde schrijf. Van de meeste ‘verloren Bitcoins’ is niet bekend wie de eigenaren zijn, en vaak gaat het in dit soort gevallen ook maar om hele kleine hoeveelheden. Die eigenaren doen doorgaans ook geen of weinig moeite om de munten terug te krijgen.
- Pixabay