Dit zijn de 6 meest gemaakte fouten van beginnende cryptohandelaren

Iedereen kent ze wel, de succesverhalen van mensen die in crypto’s hebben geïnvesteerd. Mensen die van enkele honderden of duizenden euro’s in niet al te lange tijd enkele tonnen of miljoenen wisten te maken.

Bitcoin

Leuke verhalen allemaal, maar uiteindelijk is het een hele kleine minderheid die echt succesvol is of is geweest met beleggen in deze digitale munten. Voor je denkt dat je zelf een paleis kunt betrekken met een marmeren entrée, gouden kranen en ettelijke bediendes, is het beter om eerst even met beide voetjes op aarde te komen. Je kunt namelijk nogal wat fouten maken, zeker als je een beginner of no-know bent in deze wereld.

We leggen je hieronder uit waar veel beginnende cryptohandelaren de mist in gaan. Je hoeft dan in ieder geval niet de fouten te maken die honderdduizenden Nederlanders eerder al hebben gemaakt. Zo kun je mogelijk voorkomen dat je je zuurverdiende centen door het toilet spoelt.

1. In crypto investeren, omdat mensen in je omgeving dat ook doen

Een van de slechtste redenen om te starten met beleggen in crypto’s, is omdat mensen in je omgeving het ook doen. Het is zelfs een van de meest gemaakte fouten van mensen die starten met het investeren in crypto’s. Verdiep je eerst zelf in cryptobeleggingen, en bezie of beleggen in cryptovaluta überhaupt wel bij je past. De meeste mensen hebben een korte beleggingshorizon, en zijn niet goed bestand tegen de snel wisselende koersen van cryptomunten.

Blijkt het zo te zijn dat investeren in cryptovaluta bij je past, dan is het goed om na te gaan in welke cryptovaluta je zou willen investeren. Dit zou bijvoorbeeld de Bitcoin kunnen zijn, maar kan bijvoorbeeld ook de Litecoin of de Ripple XRP zijn, oftewel een van de andere leden uit de Bitcoin-familie. Dit zijn cryptomunten die je kunt aanschaffen via een Bitcoin & crypto exchange van jouw keuze. Stap ook niet in bepaalde cryptomunten, alleen maar omdat vrienden of kennissen handelen in die cryptomunten. Kies de digitale munten die het beste aansluiten bij jouw wensen, eisen en verwachtingen.

2. Te veel geld investeren in crypto

‘Te veel’ is eigenlijk nooit goed, en dat geldt ook voor te veel geld in crypto investeren. Toch wordt deze fout wel vaak gemaakt, juist ook door beginners die net actief zijn in de cryptowereld. Het advies is om alleen geld te investeren in cryptovaluta dat je echt kunt missen. Maak dus eerst een berekening van wat je achter de hand wilt houden aan spaargeld, en wat je maandelijks nodig hebt om je vaste laten te kunnen dekken. Het geld wat je echt niet nodig hebt, zou je kunnen investeren in cryptovaluta. Nog beter is om een spreiding aan te brengen, en ook te investeren in andere assets, zoals bijvoorbeeld edelmetalen.

3. Te laat instappen

Een andere fout die veel startende cryptohandelaren maken is te laat instappen. Een goed voorbeeld hiervan is de Bitcoin bull run van 2017. In deze periode steeg de Bitcoin enorm, maar de meeste mensen stapten te laat in, en vaak ook alleen maar omdat ze van mensen in hun omgeving hoorden dat de Bitcoin enorm aan het stijgen was. Toen de meeste mensen instapten (vooral onervaren en beginnende cryptohandelaren dus) was de grootste stijging al achter de rug. Een goede cryptobelegger stapt vroeg In, in veel belovende cryptomunten, en wel op het moment dat er nog geen enorme bull run gaande is

4. Uitstappen met verlies

De op drie na meest gemaakte fout hangt deels samen met de hiervoor beschreven fout, dat te veel mensen te laat instappen. Na een periode van stijging komt er altijd weer een periode van daling. Stap je te laat in, in een bepaalde cryptomunt, dan is de kans groot dat je op verlies komt te staan, als er na de periode van stijging een periode van daling inzet. Het zijn met name de beginners in de cryptomarkt die hun cryptomunten dan dumpen, met de achterliggende gedachte “dit wordt toch niets.” Deze fout kun je voorkomen door een langere beleggingshorizon aan te houden, die zich over meerdere jaren uitstrekt.

Vaak wordt een periode waarin de waarde van bepaalde cryptomunten daalt, weer opgevolgd door een periode waarin de cryptomunten juist weer in waarde stijgen, waardoor de koers boven de koers uit kan komen waarop je de cryptomunten hebt aangeschaft. Geduld is een schone zaak, zo zegt men weleens, en dat is zeker ook van toepassing op investeringen in crypto’s. Zit het even tegen, dump dan niet gelijk je cryptomunten, maar wacht tot je weer op winst komt te staan.

5. Investeren in startup cryptoprojecten

Veel cryptomunten zijn in werkelijkheid onderdeel van een cryptoproject zonder een sterk onderliggend fundament. Ethereum en Bitcoin zijn goede voorbeelden van zogeheten ‘stablecoins’ (stabiele cryptomunten), met een goed onderliggend fundament. Deze cryptomunten hebben goede en waardevolle toepassingen, die voor veel mensen en industrieën handig en nuttig zijn. Dat ligt anders voor allerlei onbekende en exotische crypto’s, waarbij het vaak onduidelijk of vaag is waarvoor de cryptomunten zijn opgericht.

Je kunt met de cryptomunten van allerlei startende cryptoprojecten weliswaar erg veel geld verdienen, maar de kans op verlies is veel groter. Een deel van de cryptoprojecten is zelfs van frauduleuze opzet. In een slecht geval verlies je al je geld, als het cryptoproject faalt. Doe dus altijd goed onderzoek voor je bepaalde crypto’s aanschaft, en wees je bewust van de risico’s als je in meer exotische crypto’s wilt beleggen. Het beleggen in de verkeerde soort crypto’s is ook een van de meest gemaakte fouten van beginnende cryptohandelaren, die zich te veel laten leiden door de kleine kans dat ze er heel rijk door kunnen worden. De praktijk is vaak anders.

6. Een crypto exchange kiezen die niet bij je past

Om te kunnen handelen in de welbekende digitale muntjes dien je je te registreren bij een crypto exchange. Oftewel een online platform waarop vraag en aanbod samenkomen, en waar je crypto’s kunt aankopen en weer kunt verkopen. Zonder zo’n exchange ben je nergens. Het één is het ander niet, en dat geldt zeker ook voor dit soort exchanges. De realiteit is dat veel startende cryptohandelaren de verkeerde exchange kiezen. Het is zelfs een klassieke fout van beginners.

Zo zijn er crypto exchanges met klinkende namen als Kraken, Bitvavo, ByBit, Bitstamp, Finst, Binance en Bitpanda, die allemaal zo hun karakteristieken hebben. Coinbase is bijvoorbeeld in Amerika heel erg geliefd, maar is ook door Nederlanders goed te gebruiken, want de website is beschikbaar in het Nederlands en bovendien gemakkelijk in het gebruik. Bitvavo is bijvoorbeeld een bedrijf dat gevestigd is in Amsterdam, met een crypto aanbod dat niet al te groot is, maar voor velen wel volstaat. Deze exchange werkt volgens velen erg heel prettig en de kosten om te handelen in cryptovaluta zijn niet zo hoog. Bitvavo of Coinbase, Finst of toch Bitstamp, Kraken of juist ByBit? Dat is wellicht de vraag, maar met een beetje online onderzoek kun je zelf snel zien welke crypto exchange voor jou de beste keuze is.

Kijk daarvoor ten eerste op de website van de betreffende exchange, en zoek goed uit welke diensten en producten de exchange aanbiedt. Is dat waar je naar op zoek bent, of mis je wat? Ten tweede is het goed om reviews te lezen van websites die crypto exchanges en hun diensten en producten beoordelen. Bitcoingids.com is daar een goed voorbeeld van. Als derde kun je ook nog kijken naar wat gebruikers zelf zeggen over de exchanges. Denk bijvoorbeeld aan Trustpilot en Google reviews. Gebruikers doen daar hun verhalen, en geven de exchange ook nog een cijfer.

Zo weet je nog beter wat je kunt verwachten van de verschillende exchanges, achterhaal je welke diensten en producten wel en niet worden aangeboden, wat de handelskosten zijn, hoe gemakkelijk de exchange werkt, of de website in het Nederlands is, en of de klantenservice op orde is. Zo kun je voorkomen dat je met de verkeerde exchange in zee gaat, die niet goed bij je past.