1) Vergroot je spanningsboog
Echt, je hoeft niet ineens een bericht te sturen naar een kennis die je al maanden niet gesproken hebt. Ja, opruimen is ook productief, maar wat heeft de ontvanger van het gedicht eraan? En die afwas staat al twee dagen op het aanrecht, dus over een uur ook nog wel. Een bekende filosoof zei eens: 'Eerst schrijf je een Sinterklaasgedicht, daarna vul je een quiz in om te ontdekken welke kruidnoot je bent.'
2) Gebruik een thema
Maak een gedicht over het cadeau. Waarom heb je het bijvoorbeeld gekocht? En dan dus niet: 'omdat het op je lijstje stond', hè?
3) Contact tóch die creatieve kennis
Als je ook na een uur opperste concentratie nog steeds de neiging hebt om je computer, en ook maar gelijk je hele familie zodat het probleem voor altijd opgelost is, de deur uit te gooien, kun je beter stoppen. Beter vraag je een vriend, de buurvrouw, of toch die ene kennis die je al maanden niet hebt gesproken om in ruil voor een zak truffelchocoladepepernoten iets voor je op papier te zetten. Of hergebruik het gedicht dat je vorig jaar hebt gekregen. Niemand die zich nog herinnert wat er vóór de suikercoma van Sinterklaasavond 2018 überhaupt allemaal is gebeurd. Laat staan het gedicht van je moeder.
4) Kort = krachtig
Vier hartverscheurend mooie regels zijn nog altijd beter dan acht kantjes over een eierkoker.
5) Maak het jezelf niet te moeilijk
Geen stress, je familie weet allang dat er geen William Shakespeare of Sylvia Plath in jou schuilt. En ‘denken’ rijmt nu eenmaal op ‘schenken’. Daar kun jij ook niks aan doen.