De 10 beste films van 2019: deze moet je absoluut gezien hebben

Eindejaarslijstjes zijn arbitrair, je ziet in een jaar meer níét dan wel, maar deze tien films had je wat ons betreft niet mogen missen.

de 10 beste films van 2019 playboy

Oudejaarslijstjes: sommigen vinden ze vreselijk, anderen gaan er bijzonder goed op. Laten wij nou net in die laatste categorie vallen! Daarom: dit zijn (naar onze bescheiden doch uiteraard perfect gefundeerde mening) de beste films van 2019. Graag gedaan.

1. Joker

Wellicht niet de subtielste film van het jaar, wel de meestbesproken. De reviews variëerden van één tot vijf sterren. Als een verward persoon (vrij actueel thema), geeft Joaquin Phoenix (de beste acteur van het jaar) in clownsvorm een slinger aan ons morele kompas.

2. Once upon a time in Hollywood

Sommige films van Tarantino ontploffen in je gezicht, zoals Pulp Fiction. Andere moeten even rijpen, soms een paar jaar. Denk Jackie Brown. Voor het sixties-tijdsdocument Once Upon A Time in Hollywood geldt dat-ie net tussen deze categorieën in hangt. In elk geval is het een ontdekking van een nieuw duo: Brad & Leo.

3. John Wick 3

John Wick is niets minder dan de rebranding van Keanu Reeves, die in het derde – en ook beste – deel een prijs van 14 miljoen op zijn hoofd heeft staan, zonder dat-ie in zijn schuilhotelletje kan. Dat triggert – letterlijk – een boel collega’s, onder wie Halle Berry. Laurence Fishburne blijft geweldig als alternatieve onderwereldkoning.

4. Vice

The Big Short was een entertainende film voor de (na)denkende mens en met Vice – over vicepresident Dick Cheney – levert regisseur Adam McKay andermaal een intelligent spektakelstuk af. Via de volledig getransformeerde hoofdrolspeler Christian Bale (Oscar!) zien wij hoe Cheney de baas was in het Witte Huis. Het is bijna een zwarte comedy. Amy Adams is overigens minstens zo geweldig als Mevr. Dick.

5. Fighting with my Family

Een verstopt pareltje, deze even dramatische als hilarische film over een Engelse familie die totaal toegewijd is aan de Amerikaanse WWE-sport. De dochter, die een gooi doet naar de moordende competitie in de VS, is een misfit, heldin en rolmodel tegelijk. Fighting with my Family geeft een inkijkje in deze absurde sport. Dwayne Johnson doet een bijrol en is lichtjaren weg van zijn popcorn-en-colastatus. Sterker nog: hij produceerde deze topper.

6. The Irishman

Scorsese. De Niro. Pacino. Pesci. Robertson. Do we need to say more?

7. Amazing Grace

Aretha Franklin zingt ons terug in de tijd. Om precies te zijn naar januari 1972, in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles. Mick Jagger – eerst achterin, daarna bij het podium – zag dat het goed was.

8. Ad Astra

De scheiding van Angelina heeft Brad Pitt kennelijk goed gedaan. Ad Astra is alweer zijn tweede Playboy Top 10-notering. Als strakgekaakte astronaut maakt hij een lange ruimtereis, maar mentaal maakt hij ook een zwerftocht, die Ad Astra genoeg poëzie meegeeft om te ontstijgen aan het scifi-genre. Een (zelf)ontdekking.

9. Midsommar

Horror bij daglicht. En toch werkt het geweldig in deze Zweedse productie, waarin een jong stel een zomerfeest meemaakt in een klein dorpje. Het ontaardt in een orgie van geweld. Het publiek vond het geweldig, evenals de recensenten, nogal een unicum in dit stramien.

10. Avengers: End Game

Wij gaan niet in discussie met een boxofficewinst van 2,8 miljard dollar.

Bron: Playboy

Films & Series
  • BSR Agency / Warner Bros