Waarom mannen knettergekke wezens zijn (5): ze denken allemaal dat ze kunnen autorijden als Max Verstappen

In deel vijf van deze serie over het wonderlijke wezen dat de man is: zijn autorijkunsten en hoe dat allemaal heel gevoelig ligt... (P.S. Mannen wees niet ongerust, over vrouwen is ook zo'n serie; die sporen natuurlijk ook niet helemaal..)

man in autootje

Zet mannen in een stuk blik met een stuur erin en het worden andere mensen. In plaats van schetenlatende, bierdrinkende idioten worden het opeens idioten met een bepaalde geldingsdrang. Want autorijden, dat is iets hoor voor de man. Veel meer dan van A naar B rijden. Het is een soort religie. Ze aanbidden de versnellingspook bijna op net zo'n manier als hun eigen pook wanneer er een gezellig YouPorn-filmpje opstaat. De koppeling proberen ze ineens wél heel gevoelig te behandelen en ze laten het stuur door de handjes glijden als... nou ja, dan zijn we weer terug bij dat YouPorn-filmpje.

Je begrijpt het: voor een man is de auto en het rijden erin een soort pornografische ervaring. De man ontleent er een stukje van zijn identiteit aan. Iedere bocht is weer een beetje meer mannelijkheid. Iedere keer dat de man het gaspedaal indrukt groeit de oerman die in 'm zit een beetje meer. Dat is evolutionair verklaarbaar: de pook doet instinctief denken aan zo'n knots uit de oertijd. YEAH, MANNUHHHH!

Daarom ligt alles wat met autorijden en de man te maken heeft ook zo gevoelig. Zo vinden mannen dat vrouwen per definitie niet kunnen rijden. Daar kunnen ze samen in de kroeg (of nu op Zoom..) uren over praten. Andersom geldt dit ook: zeg tegen een man dat hij niet goed kan autorijden en hij ligt een week lang huilend in een donker hoekje van de kamer te huilen. Je kunt bijna niks ergers tegen de man zeggen.

Je kunt een man nog beter voor 'pedofiele nazi met een klein pikkie' uitmaken dan voor 'slechte automobilist'. Aan een stuur draaien is gewoon heel belangrijk voor 'm. Gun de man dat, vrouwen. Lach erom, maar doe dat als de man het niet ziet. En aai 'm tijdens het autorijden lieflijk over de bol en zeg: "goed gereden, man." Hij zal kwispelen met z'n pook en een tevreden blafje gas geven.

Misschien ook voor jou:
Waarom mannen knettergekke wezens zijn (1): scheten laten
De Leven
  • iStock