14 Typisch Hollandse dingen die we allemaal doen, maar expats heel raar vinden

Boterhammen voor de lunch en iedereen feliciteren als er iemand jarig is: Dutchies do the weirdest things.

mensen op fietsen

1) Wij nuchtere Nederlanders zijn waar het op kussen aankomt, best wel gulzig

Doen ze in de meeste andere landen gewoon twee zoentjes, bij ons is drie helemaal normaal. Om het nog verwarrender te maken, switchen steeds meer Hollanders de laatste jaren naar een enkele pakkerd voor mensen die ze langer en beter kennen.

via GIPHY

2) Wanneer je hebt gebaard, mag de hele buurt dat natuurlijk weten!

We laten het nog net niet melden in het NOS Journaal, maar de meeste verse ouders zetten in ons landje wel een opblaasooievaar in de tuin of hangen een 'hoera, het is een jongen/meisje'-slinger voor het woonkamerraam. Het kan nog erger, dan plaats je een bord voor je huis waarin je ook het seksstandje deelt waarin de beeb is verwekt.

3) Als er iemand jarig is, wordt ongeveer de hele wereld daarmee gefeliciteerd

Kom je aan op een kringverjaardag, dan is het dus niet de bedoeling dat je alleen de jarige daarmee alle geluk toewenst. Je moet wel gewoon álle aanwezigen langs om iedereen hartelijk te feliciteren met Jantje of Pietje.

4) Tussen de middag eten we een stapeltje boterhammen

Prima hoor, zo'n panini of maaltijdsalade op z'n tijd, maar er gaat toch weinig boven een bruine boterham met kaas! Of een witte met boter en hageslag. Of eentje met pindakaas. Zie je wel? Variatie genoeg!

5) We zijn een lief volkje dat altijd een hartelijk woord over heeft voor anderen

'Sport ze.' 'Werk ze.' 'Sterkte.' Het maakt niet uit wat de situatie is, in het Nederlands hebben we voor elke situatie een passende motiverende tekst.

via GIPHY

6) Naast het feit dat we hartelijk zijn, vinden we ook ontzettend veel lekker. We gebruiken het woord voor bijna alles

Of het nou om een derrière, een boterham of een fietstochtje gaat: het is allemaal gewoon superlekker!

via GIPHY

7) Maar waar het nieuwe aankopen betreft, zijn Nederlanders juist bescheiden

Geef iemand maar eens een complimentje met z'n nieuwe outfit. Grote kans dat je terug krijgt "dat het zeventig procent in de aanbieding was of in ieder geval enorm afgeprijsd, OMG"

via GIPHY

8) Met al dat fietsen, houden we ons hoofd ook wel koel

Door weer en wind klimmen we elke dag massaal op ons stalen ros. Soms met twee kinderen, de hond en boodschappen voor de hele week. Kunnen wij gewoon.

Credit: Unsplash

9) Hoewel het weer in Nederland sowieso weinig spannend is, lullen we er veel over

Buienradar is niet voor niets een van de meest populaire websites! Er hoeft maar een klein windje ergens op te steken, of er wordt een weeralarm ingesteld. Daarnaast zijn we ook ontzettend dol op records. Jeetje, het is de warmste 11 maart sinds 11 maart vorig jaar: bel de krant!

via GIPHY

10) Patat is een prima reden om oorlog te voeren

Bijvoorbeeld over de vraag of je friet of patat zegt (patat natuurlijk: normaal doen!). Maar welke naam je ook gebruikt, Hollanders zijn wel massaal dol op de gefrituurde aardappelstaafjes en hebben een keur aan sauzen tot hun beschikking om de boel helemaal feestelijk te maken.

via GIPHY

11) Ochtend, middag avond: elk moment is een goed moment voor een bak koffie

De Italianen staan bekend om hun koffieconsumptie, maar in werkelijkheid valt dat best wel tegen. Zo vinden ze het daar gek om na de avondmaaltijd nog een cappuccino te drinken. Tssss, iedereen weet toch dat zo'n kopje troost 24/7 kan worden genuttigd?

via GIPHY

12) En daar hoort natuurlijk ook gewoon een koekje bij!

De roze koek is een echte klassieker, maar daarbuiten is er ook ontzettend veel te kiezen. Van mergpijpjes en bastognes, tot likkoekjes en speculaas.

13) We vinden 12,5 jaar getrouwd zijn reden voor een feestje

Stel je eens voor dat je werd uitgenodigd voor iemands 31,5-ste verjaardag. Best wel maf, toch? Bij trouwen ligt dat plotseling anders, maar wél alleen als je het precies 12,5 jaar hebt uitgehouden zonder te scheiden.

via GIPHY

14) En geven kinderen voornamen die in de rest van de wereld onuitspreekbaar zijn

Shout out naar alle Mariekes, Gijsen, Gerrits en Grietjes in deze wereld: jullie zijn zeker niet alleen. Zolang je in Nederland blijft, tenminste. Daarbuiten: "It's like coughing up a hairball!"

via GIPHY

Upcoming is het onmisbare actualiteitenplatform voor de internetgeneratie; het nieuws van vandaag, de trends van morgen én de rages van vroeger. Onze redactie maakt actuele, herkenbare en spraakmakende artikelen in een snackable concept: lijstjes. We zijn dé sfeermaker op je feeds. Dat wil je natuurlijk overal. Dus check ons voor de leukste quizzen, lijstjes, bingo’s en meer ook vooral op Instagram.

Misschien ook voor jou:
Quiz | Welk kringverjaardagshapje ben jij?
Trends & Nieuws
  • Unsplash, Illiya Vestica