Wat is isolatie en wat zijn de voordelen?

Isoleren kan je leren.

isolatie

Wil jij je woning isoleren? Dan is het belangrijk om te weten wat isoleren inhoudt. Isoleren is het buiten houden van iets, bijvoorbeeld warmte of koud. Zo is er sprake van thermische isolatie wanneer de warmte in je huis wilt behouden. Dit kun je doen door een scheidingslaag te plaatsen, die niet in staat is warmte te geleiden. Hierdoor blijft de woning lekker warm in de winter of juist andersom: blijft de woning koel in de zomer. Er zijn verschillende manieren waarmee je je woning kunt isoleren, zoals pir isolatie. Wil je meer weten over PIR isolatie? In dit artikel lees je hier meer over.

Waarom PIR isolatie

Als je eens hebt geklust in je woning, zul je vast wel gemerkt hebben dat er verschil bestaat tussen de verschillende isolatiematerialen. Daarom is het belangrijk dat je dan ook het juiste isolatiemateriaal kiest voor je klus. Ben je op zoek naar licht materiaal dat geschikt is voor dakisolatie, dan is PIR isolatie wat je nodig hebt. PIR is gemaakt van kunststof en is ideaal bij warmte isolatie. Door het dunne materiaal kun je het goed gebruiken bij kleine ruimtes. Ondanks de geringe dikte is het materiaal stevig en fijn in gebruik. Dit is dan ook één van de grootste voordelen van PIR. Daarnaast neemt PIR bijna geen vocht op, waardoor het geschikt is om te gebruiken bij vochtige ruimtes. Hierom kun je PIR gebruiken voor het isoleren van platte daken of onder vloeren. Op deze plekken wordt het wel eens vochtig door het weer of lekkages.

Eigenschappen PIR 

Zoals eerder genoemd, neemt PIR bijna geen vocht op. Dit komt doordat PIR een dichte celstructuur heeft. Echter, is PIR niet waterdicht. Daarom is het belangrijk het materiaal zo droog mogelijk te houden. Om dit te kunnen doen, kun je het materiaal het best combineren met folie. Er zijn drie soorten folies die gebruikt kunnen worden, namelijk: damp-open folie, dampremmende folie en klimaatfolie. Damp-open folie houdt het isolatiemateriaal droog, dampremmende folie voorkomt dauwpunten en klimaatfolie zorgt juist voor meer vocht in de ruimte. Verder kan PIR goed tegen beginnende vlammen. Dus, is er sprake van brand in de woning, kan het materiaal de schade zeker beperken. Voor een isolatiemateriaal die volledig onbrandbaar is, kun je liever glaswol of steenwol kiezen.

Kortom, er sprake van isolatie wanneer er je iets wilt buiten houden, bijvoorbeeld warmte en kou. Er zijn verschillende materialen waarmee je kunt isoleren, zoals PIR. PIR is een licht, maar stevig materiaal en is fijn om mee te werken.

De Leven
  • Unsplash