Duurzaam en veelzijdig: 6 Voordelen van EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking heeft vele voordelen. We zetten ze overzichtelijk op een rijtje.

daken dakbedekking

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is een synthetisch rubber dat veel wordt gebruikt als dakbedekking vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Graag vertellen we je meer over de voordelen van EPDM dakbedekking en waarom het een goede keuze kan zijn voor jouw dak.

1) Duurzame keus

EPDM dakbedekking kan wel 50 jaar meegaan, met regelmatig onderhoud. Het materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals zware regenval, wind, sneeuw en hagel maar ook UV-straling (wel zo handig op een dak natuurlijk). Het is een van de meest duurzame materialen voor dakbedekking op de markt.

2) Flexibel

EPDM is een flexibel materiaal, waardoor het zich gemakkelijk aanpast aan de vorm van het dak. Dit betekent dat het minder gevoelig is voor scheuren en barsten dan andere soorten dakbedekking. Het materiaal zal niet snel uitdrogen of scheuren, zelfs niet bij blootstelling aan extreme temperaturen.

3) Onderhoudsvriendelijk

EPDM dakbedekking heeft maar weinig onderhoud nodig omdat het materiaal bestand is tegen de meeste soorten vuil. Mocht reinigen nodig zijn dan kan gemakkelijk worden gedaan met water en zeep. Het is echter wel belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren en te kijken of er scheuren of barsten zijn ontstaan. Deze schade dient dan zo snel mogelijk te worden hersteld, voordat het een groter probleem wordt. Indien nodig kan een professionele dakdekker worden ingeschakeld om de reparaties uit te voeren.

4) Milieuvriendelijk

EPDM is volledig recyclebaar en kan worden hergebruikt in andere toepassingen, na de levensduur als dakbedekking. Bovendien heeft het materiaal een lage impact op het milieu tijdens de productie, wat betekent dat het geen schade toebrengt.

5) Installatie van EPDM Dakbedekking 

EPDM dakbedekking kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van de specificaties van het dak en de gewenste afwerking. De meest voorkomende installatiemethoden zijn:

Lijm

EPDM dakbedekking kan worden geïnstalleerd met behulp van lijm. Dit is de meest voorkomende installatiemethode en is geschikt voor de meeste daken. De lijm wordt aangebracht op het dakoppervlak en op de onderkant van de EPDM-membranen voordat ze op hun plaats worden gelegd.

Mechanische bevestiging

EPDM dakbedekking kan ook worden geïnstalleerd met behulp van een mechanische bevestiging. Dit houdt in dat de EPDM-membranen worden bevestigd aan het dakoppervlak met behulp van schroeven en speciale bevestigingsmiddelen.

Ballast laag

EPDM dakbedekking kan ook worden geïnstalleerd met behulp van een ballast laag. Dit is een laag van grind, stenen of tegels die op het dakoppervlak wordt gelegd om de EPDM-membranen op hun plaats te houden.

6) Kosten 

De kosten voor het installeren van EPDM dakbedekking variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van het dak, evenals de installatie methode die wordt gebruikt. Over het algemeen zijn de kosten voor EPDM dakbedekking hoger dan voor traditionele dakbedekkingsmaterialen zoals bitumen of dakpannen.

Het is belangrijk om rekening te houden met de totale levensduur van EPDM dakbedekking bij het beoordelen van de kosten. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, kan EPDM dakbedekking een langere levensduur hebben dan andere materialen, waardoor het op de lange termijn kosteneffectiever kan zijn.

De installatiekosten voor EPDM dakbedekking kunnen variëren van ongeveer €50 tot 100 per vierkante meter. Het is belangrijk om offertes te vergelijken van verschillende aannemers om ervoor te zorgen dat je een redelijke prijs betaalt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.

De Leven
  • Unsplash