Feit: patat is het allerlekkerst na het zwemmen

De allerbeste herinnering aan je jeugd

patat

Natúúrlijk is patat (of friet, maar hier in Groningen is het patat) altijd een traktatie, maar patat is het allerlekkerst na het zwemmen met het chloor nog een beetje aan je lippen


Maar waarom is dat eigenlijk?


Is er een verband tussen chloor en trek in patat of komt het gewoon omdat het voor velen van ons de eerste diep culinaire ervaring uit onze jeugd was?

Radio 538-DJ Frank Dane beweerde ooit in zijn uitzending dat 'water en chloor zorgt voor zin in patat'. Voedselwetenschapper Guido Camps meldt dan weer aan eenvandaag dat er nooit een structureel effect tussen beide is gevonden. 'Er is alleen een studie te vinden uit 2010 waarbij ze mensen lieten zwemmen en eten.' Uit deze studie werd de uiterst niet-verrassende conclusie getrokken dat je van sporten honger krijgt.

Het zit hem dan waarschijnlijk dus toch in onze jeugd

Guido Camps zegt hierover: 'Wat ik denk dat er aan de hand is, is dat iedereen van kinds af aan een diepe associatie heeft tussen zwemmen en friet.' Het lijkt dan ook alles te maken te hebben met associatie. 'Als je telkens patat in het zwembad eet, dan is naar het zwembad gaan al genoeg om er zin in te krijgen', zegt Pyscholoog Chantal Nederkoorn hierover.

De zwembaden zijn er in ieder geval nog altijd blij mee

Het al dan niet bestaande effect tussen zwemmen en patat eten is voor de zwembaden in ieder geval nog altijd gunstig. In veel zwembaden zijn patatjes nog altijd favoriet. Ook tosti's en broodjes frikandel doen het goed.

Upcomnomnom
  • Adobe Stock/Unsplash