Dit zijn de beste manieren om te besparen op je energierekening

6 tips!

besparen

Met de hoge prijzen voor boodschappen, brandstof, energie en, ja alles eigenlijk, is het interessant om te ontdekken dat je best veel kunt besparen. Op je energierekening bijvoorbeeld. Gas is erg duur en in je jaarlijks afrekening zie je dat het aandeel van je gasverbruik verreweg het grootste is. Het is dus slim om vooral daar te kijken wat je kunt besparen. Toch wil je er in de winter graag warmpjes bij zitten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op je energierekening, zodat je achteraf niet met een dure jaarrekening geconfronteerd wordt. Wij geven je daarom 6 handige tips om dat voor elkaar te krijgen.

1. Denk eens na over een petroleumkachel 

Een petroleumkachel kan een goede optie zijn om te besparen op je gasverbruik. Deze kachels werken op petroleum en zijn een efficiënte en betaalbare manier om je huis warm te houden tijdens koude winterdagen. Dit type kachel is verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo heb je 2 mobiele soorten: de laser- en de kouskachel. Een kouskachel heeft het voordeel dat je deze volledig zonder elektriciteit kunt gebruiken. Voor de ontsteking van de kachel wordt namelijk gebruikgemaakt van batterijen. De laserkachel heeft wel een snoer/stekker voor de ontsteking, een handig display voor het instellen van de temperatuur en een timer.

Daarnaast heb je ook gevelkachels die op petroleum werken. De moderne merken zijn erg goed en veilig. Zo vind je de beste petroleumkachels bij het Japanse merk Zibro. Deze beschikken over een omvalbeveiliging, ingebouwde beveiliging tegen oververhitting en een eigentijds design. Petroleumkachels werken zeer efficiënt en geven direct warmte af. Daarom is de ruimte ook snel en goed verwarmd. Door deze efficiëntie en het feit dat je geen gas hoeft te gebruiken voor het verwarmen, zorgen dat je een aanzienlijk deel kunt besparen op je energienota.

2. Isoleren en luchten 

Het isoleren van je huis is essentieel als het gaat om het besparen van energie. Controleer of alle ramen en deuren goed geïsoleerd zijn. Isoleer verwarmingsbuizen, plaats tochtstrips. Overweeg eventueel te investeren in vloer- en muurisolatie. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te luchten, maar wel op de juiste momenten. Zet bijvoorbeeld alle ramen even open terwijl je aan het koken bent, zodat vochtige lucht naar buiten kan. Luchten in de ochtend zorgt ook voor een drogere lucht in huis en die is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Het is bovendien gezonder om de lucht in huis te verversen. Bij een goede isolatie is het daarom cruciaal om regelmatig te luchten, het liefst door middel van een ventilatiesysteem.

3. Op warm water besparen 

Warm water verbruiken kost veel energie, dus het is belangrijk om hierop te besparen waar mogelijk. Neem bijvoorbeeld kortere douches of gebruik een waterbesparende douchekop. Daarnaast kun je overwegen om een timer op je boiler te installeren, zodat deze alleen warm water produceert wanneer je het daadwerkelijk nodig hebt. Ook een warmtepomp scheelt enorm veel geld, maar het is dan ook wel een flinke investering.

4. Koken 

Ook tijdens het koken kun je energie besparen. Gebruik bijvoorbeeld de juiste pan voor de juiste hoeveelheid voedsel en zet het vuur niet hoger dan nodig. Door pannen met een platte bodem te gebruiken, wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en bespaar je energie. Daarnaast is het aanbevolen om gebruik te maken van deksels op pannen, zodat er minder warmte verloren gaat. Nog beter is het om van het gas af te stappen. Investeer in een goede inductieplaat en bespaar nog meer energie!

5. Verwarming: ontluchten, afstoffen, radiatorfolie

Er zijn veel stellingen over energieverbruik, sommige zijn niet waar, maar andere wél! Zo is het om optimaal gebruik te maken van je verwarmingssysteem het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Ontlucht bijvoorbeeld regelmatig je radiatoren om ervoor te zorgen dat ze efficiënt werken. Daarnaast is het handig om de radiatoren af en toe af te stoffen, zodat er geen stofophoping plaatsvindt die de warmteafgifte belemmert. Ten slotte kan het aanbrengen van radiatorfolie achter je radiatoren helpen om warmteverlies via buitenmuren te verminderen.

6. Kijk op het Regionaal Energieloket 

Het aandeel van je gasverbruik is verreweg het grootste, dus is het slim om vooral daar te kijken wat je kunt besparen. Met deze 5 tips kun je alvast een goede start maken in het verminderen van je energieverbruik en daarmee ook op je energierekening! Wil je nog meer weten en besparen? Via je gemeente kun je gratis advies krijgen via het Regionaal Energieloket en een gratis huisscan doen om verbeterpunten te ontdekken. Je krijgt advies over welke punten je zou kunnen aanpakken, hoe je dat doet en hoeveel dat ongeveer zou kosten.

Dus, ben jij op zoek naar manieren om te besparen op je energiekosten? Probeer dan zeker de zes bovenstaande tips, zoals een petroleumkachel. Met deze tips kun je niet alleen comfortabeler leven, maar ook geld besparen!

De Leven
  • Pexels