1) De DRAMA!
Weet je nog dat je op de middelbare school zat en je eerste mobieltje had? Dikke kans dat je zo'n lekker klapperend model had. Bij voorkeur in een kek printje of met een prachtige kleur of beiden (want de HELE school moet weten hoe stylish je bent). En ook voorzien van twintig kilo aan sleutelhangers. Serieus: 3 verschillende kleuren lipgloss, een sleutelhanger met de foto van jou en je BFF, nog een zo'n vriendschapsbedeltje van jou en een ándere BFF, random dingen met kralen en weet ik het wat. En als er dan een gesprek binnenkwam dat niet naar jouw zin ging – stel dat je ouders je belden om te zeggen dat je echt niet tot middernacht mocht wegblijven, dan hing je op met zo'n super satisfying klap. Of nouja, een klap en een hoop geratel van al die aanhangsels. Tegenwoordig heb je niet echt meer dit soort praktijken – ja, tenzij je een Samsung Galaxy Fold 3 hebt, natuurlijk. Dan kun je gewoon nog lekker klepperen.
2) Omdat we dan net als Kelly Rowland appjes kunnen sturen vanuit Excel
Mocht je de throwback hier missen: dit zit dus oprecht in de videoclip van Rowlands toptrack Dilemma. Wel beetje jammer dat haar kekke kleptelefoon zo'n ultraklein scherm heeft. Met een vouwtelefoon van nu zou ze niet eens in afkortingen hoeven te typen, want je kunt rustig tot en met kolom L op je scherm toveren. Minder groot, maar nog steeds lekker breedbeeld is de Samsung Galaxy S21. Misschien zou Kelly dan niet in de war raken tussen Excel en WhatsApp of Messenger of wat ze ook wilde gebruiken.
3) Extra groot scherm om onderweg te Netflixen of te gamen
Je gaat op reis en je neemt mee....waarschijnlijk niet een of andere bulky laptop. Ruimte in je tas is schaars en als je in de trein een filmpje wilt pakken, dan doe je dat wel gewoon op je smartphone. Maar okee, het enige voordeel van een film pakken op een klein smartphonescherm is dat de man die bij Zwolle naast je is komen zitten (nadat hij schijnbaar een week z'n tanden niet heeft gepoetst) niet over je heen hangt om stiekem een paar afleveringen B99 mee te pakken. Voor hem valt niks te zien. Maar mocht je nu lekker in je up zitten in de trein, klap gewoon je vouwfoon open en voilà, je hebt een prima scherm om nog even je halve Netflix-lijst mee te bingen. Zeker als de NS weer eens vertraging heeft ontzettend de moeite waard.
4) Ennnn natuurlijk meer ruimte op je scherm voor de honderden berichten in de groepsgesprekken waar je in zit
Ja, heel leuk dat de hond van Marloes puppies heeft, dat je buurvrouw een taart gebakken heeft, dat de achternicht van je clubgenoot zwanger is, en dat je volledige vriendengroep elkaar schijnbaar kwijt is geraakt op een feestje en er 237 berichten over heeft gedaan om elkaar weer te vinden. Hallooooo, zoveel berichtjes kunnen we toch niks mee? Zoveel scrollen, je krijgt er spontaan een RSI-duim van. Maar met een extra groot scherm scheelt dat! Kijk, we zijn heel slecht in wiskunde, maar zelfs wij snappen dat als je 1 groepsgesprek verdeelt over 2 schermen, je dus uh, 0,5 groepsgesprek aan scrollwerk hebt. Hoppa. Da's nou wetenschap.
5) Bovendien lijk je superintelligent met zo'n telefoon in boekvorm
Wat we bij punt 1 zeiden over drama? Ja, dat dus. Maar in plaats van dat je met een harde mep je toestel dichtkwakt, vouw je nu als een echte volwassene je vouwtelefoon langzaam dicht zonder ook maar een woord te zeggen. Misschien zucht je er een keertje diep bij ofzo. Schud voor extra dramatisch effect een keer met je hoofd. Staar vervolgens een beetje in de verte en beeld je in dat het op de achtergrond zachtjes begint te regenen. Gefeliciteerd, je bent nu officieel Serieus™️.
6) Dat grote scherm beschadigt ook niet zo snel
Als we één ding niet nodig hadden voor onze vouwtelefoons vroeger, dan was het wel een screenprotector. Waarom? Omdat je telefoon je screenprotector was. Misschien waren die ouderwetse klappers dan geen smartphones, maar dat is toch echt de allerslimste feature die we ooit op telefoons gehad hebben. De redactie heeft in het afgelopen jaar ongeveer tien screenprotectors versleten en is het wel een beetje zat. Kunnen we een petitie starten om gewoon élke telefoon weer vouwbaar te maken?
7) Even eerlijk: het voelt toch gewoon als een sci-fi gadget?
Telefoon open, telefoon dicht – het is zo klassiek dat het eigenlijk juist weer hartstikke nieuw is. Geen scharnieren te bekennen, buigbaar glas, en alles loopt automatisch over van scherm naar scherm als je je toestel open- of dichtvouwt. Misschien hebben we geen phasers, combadges of replicators, maar op deze manier wanen we ons toch een KLEIN beetje in Star Trek.
- Videostill She's The Man