Steeds meer mensen besluiten om geld te investeren in de Bitcoin koers. Grote kans dat je er ook wel eens over na hebt gedacht om er ook mee te beginnen. Zoals je waarschijnlijk wel weet is investeren in Bitcoin of een andere cryptomunt niet geheel zonder risico’s. Daarom hebben we wat belangrijke informatie voor je verzameld wanneer je wilt beginnen met cryptocurrency. Want eigenlijk is crypto best heel leuk wanneer je eenmaal doorhebt hoe het werkt en je er misschien zelfs wat geld mee kunt verdienen!
Eh… crypto? Wat is dat precies?
2020 staat niet alleen bekend om het jaar van de pandemie. Het is ook hét jaar waarin heel veel mensen in Nederland besloten om in Bitcoin te stappen. Dat bleek niet voor niets het geval te zijn. Juist door de pandemie en de bijbehorende economische crisis was het heel interessant om je geld te investeren in iets dat compleet los staat van de Nederlandse overheid en economie. Dat is namelijk wat cryptocurrency is; een digitale valuta waarbij geen tussenpartij zoals een bank aanwezig is. Dit betekent dat cryptomunten zoals Bitcoin niet gestuurd worden door de overheid of een bank, zoals bijvoorbeeld bij de euro wel het geval is.
Cryptomunten, ook wel cryptogeld, cryptocurrency of cryptovaluta genoemd, is als het ware digitaal geld dat versleuteld is door een code. Die code heet ook wel cryptografie; vandaar dus de naam cryptocurrency. De Bitcoin is de allereerste cryptomunt. Sinds de munt in 2008 bedacht werd, zijn er meer altcoins bijgekomen. Dat zijn ‘kleinere’ cryptomunten die (nog) niet zoveel waard zijn als de Bitcoin maar waar je ook in kunt investeren. Zo heb je bijvoorbeeld de Cardano koers en kun je investeren in de Ether van Ethereum en XRP van Ripple. Er zijn honderden digitale munten, maar er zijn er slechts een paar die écht interessant zijn.
Investeren in crypto is razend populair
Met interessant bedoelen we: er zijn cryptomunten waarmee je behoorlijk wat geld kunt verdienen. Waarschijnlijk heb je wel eens een nieuwsbericht of blog gezien over mensen die ooit enkele Bitcoins hebben gekocht en nu zwemmen in het geld. Zo snel zal het voor nu niet gaan, maar feit is wel dat rijk worden zeker een optie is wanneer je op de langere termijn investeert in crypto. De hoogte van de koers wisselt namelijk iedere dag en is zeer gevoelig voor externe factoren. Dat zagen we bijvoorbeeld aan het begin van de pandemie en de economische crisis toen men op zoek was naar een alternatief dan aandelen en beleggen om hun geld in te stoppen.
Dat werd crypto waardoor de koersen binnen no time omhoog schoten. Bij Bitcoin en andere altcoins geldt namelijk het volgende: de waarde ervan groeit wanneer erin geïnvesteerd wordt. Bitcoins zijn bijvoorbeeld niet onbeperkt verkrijgbaar; er zijn in totaal 21 miljoen Bitcoins beschikbaar om te verhandelen. Wanneer de interesse erin stijgt en er meer geïnvesteerd wordt, gaat de prijs omhoog. Je kunt je dus wel voorstellen wat de coronacrisis deed met de koersen van diverse crypto. Die schoten de lucht in toen ondernemers en grote investeerders besloten om te investeren in de digitale munt.
Waarom je in crypto zou moeten (of kunnen) investeren
Het zijn niet alleen grote bedrijven en mensen met verstand van crypto die in deze branche gestapt zijn. Sterker nog; er zijn óók juist veel hele normale mensen die een deel van een Bitcoin of meerdere altcoins bezitten. Ook jij kan gewoon crypto aanschaffen als je dat wilt. Hierbij geldt wel: investeer alleen geld in crypto dat je eventueel kunt missen. Feit is dat de koersen ervan volatiel zijn, wat betekent dat een digitale munt de ene dag veel waard kan zijn en de andere dag ineens veel minder. Kijk daarom eens wat je kunt missen om voor crypto te gebruiken. Het is zelfs zonder al te veel verstand ervan te hebben heel interessant om te zien wat de koersen iedere dag doen.
Tot slot is er natuurlijk nog een aantal andere voordelen van crypto waar je van kunt profiteren wanneer je besluit om erin te investeren. Denk bijvoorbeeld aan:
- Wat veel mensen prettig vinden aan cryptocurrency is dat het een open financieel systeem is, omdat er geen bank als tussenpartij aanwezig is.
- Omdat er geen bank of tussenpartij is, is crypto veel moeilijker te hacken en kun je volledig anoniem transacties doen.
- Je kunt overal ter wereld betalen met crypto - op sommige plekken zelfs ook al op fysieke plekken.
- Transacties met crypto gebeuren vliegensvlug, zelfs wanneer het een internationale transactie betreft.
- Wat tot slot prettig is, is dat er lage tot geen transactiekosten zijn voor internationale betalingen. Dat scheelt veel geld in vergelijking met dergelijke transacties via een bank.
- Unsplash