8 positieve punten van de Bitvavo crypto exchange

Het hoeft niet moeilijk te zijn.

bitvavo

Handel je in cryptomunten dan heb je daarvoor een platform nodig. Zo’n platform wordt ook wel een ‘crypto exchange’ genoemd. Wereldwijd zijn er vele exchanges waar je crypto kunt verhandelen, en ook van Nederlandse bodem zijn er een aantal platforms die cryptohandel mogelijk maken. De bekendste onder de Nederlandse crypto exchanges is zonder meer Bitvavo, gevestigd in Amsterdam, en sinds 2022 ook bekend als sponsor van de KNVB.

1. Het grote aanbod van cryptovaluta

Een groot aanbod van verschillende cryptomunten is voor veel cryptohandelaren belangrijk. Bitvavo biedt een groot assortiment aan cryptovaluta. Je hebt inmiddels keuze uit meer dan 225 verschillende cryptovaluta. Uiteraard kun je opteren voor de meest bekende cryptomunt - de Bitcoin, maar ook andere bekende cryptomunten als Ethereum, Cardano en Solana kun je bij Bitvavo aanschaffen. Toch liever een minder bekende cryptovaluta aanschaffen? Ook dat is mogelijk, want Bitvavo biedt ook allerlei cryptomunten aan van kleinere cryptoprojecten.

2. Gemakkelijk crypto kopen en verkopen

Bitvavo heeft begrepen dat het aanschaffen van crypto niet al te moeilijk moet zijn. Heb je je eenmaal geregistreerd bij Bitvavo, en is je account goedgekeurd, dan kun je daarna euro’s storten op je betaalrekening binnen het platform. Dit kun je doen met iDEAL, Paypal, Sofort, of met je creditcard. Maar ook een handmatige overboeking behoort nog steeds tot de mogelijkheden. De betaalmethoden iDEAL is voor veel gebruikers van de exchange het meest laagdrempelig, want voor iDEAL betalingen worden geen extra kosten in rekening gebracht. Bovendien staan je euro’s meteen op je Bitvavo betaalrekening, zodat je niet hoeft te wachten om cryptomunten te kunnen kopen.

Je crypto’s weer verkopen gaat ook heel gemakkelijk, en kan bovendien op ieder moment, tegen de op dat moment geldende koers van de cryptovaluta die je verkoopt. Na verkoop staat het bedrag in euro’s gelijk weer op je Bitvavo betaalrekening.

3. De veiligheid van de exchange

De reputatie van een crypto exchange valt of staat met de veiligheid en de betrouwbaarheid ervan. Om die reden heeft Bitvavo een hele reeks aan veiligheidsmaatregelen getroffen, om te waarborgen dat je crypto’s niet worden gestolen of op een andere manier verloren gaan.

Zo werkt het cryptoplatform met 2FA, oftewel tweevoudige identificatie voor toegang tot je account. Alleen het hebben van inloggegevens is niet voldoende om je account in te komen. Bij 2FA dien je je identiteit bijvoorbeeld aanvullend te verifiëren via je e-mailadres of via je mobiele nummer. Dit maakt het in de praktijk schier onmogelijk voor onbevoegden om nog je account in te komen. Verder worden je cryptomunten offline opgeslagen in cold wallets, wat men ook wel ‘cold storage’ noemt. Bitvavo laat onafhankelijke audits uitvoeren, doet aan geavanceerde logging, en werkt samen met betrouwbare custody partijen als Fireblocks. Tot slot kun je ook anti-phishing codes instellen, en zijn er nog meer veiligheidsinstellingen die je onder je account kunt vinden.

In een Bitvavo recensie lees je meer over de veiligheid en de betrouwbaarheid van het Bitvavo platform, en uiteraard ook over de andere punten die we in dit artikel aanhalen.

4. Een overzichtelijke interface

De aantrekkelijkheid van een exchange die via een website en app opereert zit hem deels ook in de bediening daarvan. De Bitvavo website en app zijn logisch van opzet en navigeren gaat erg gemakkelijk. Met name voor beginnende crypto handelaren is dat erg fijn. Voor de meer ervaren handelaren heeft Bitvavo een aparte interface beschikbaar, onder de button ‘Geavanceerd’. Schakel je deze interface in, dan heb je veel meer mogelijkheden en meer zicht op je cryptoportefeuille.

5. Staking en lending is mogelijk

Houd je je crypto’s voor langere tijd aan, en verkoop je ze niet? Dan kan staking en lending een goede optie zijn. Bij staking van je cryptovaluta draag je actief bij aan het mechanisme van een blockchain netwerk. Bij lending leen je je cryptovaluta uit aan door Bitvavo geselecteerde partijen. Zowel lending als staking levert een beloning op, in de vorm van rente. Hoeveel rente je krijgt hangt af van de soort crypto dat je hiervoor ter beschikking stelt.

6. Periodiek crypto kopen

Heb je geen zin om de hele tijd crypto te kopen en te verkopen en alle koersen in de gaten te houden? Begrijpelijk, en daar ben je zeker niet de enige in! Bitvavo speelt hier handig op in, door je de mogelijkheid te bieden om met hun tool automatisch Bitcoin en andere crypto te (ver)kopen, tegen vooraf en volledig door jou bepaalde prijzen. Dit kan zowel maandelijks, wekelijks als dagelijks, net wat je prettig vindt. Meer informatie daarover vind je hier.

7. De lage handelskosten

Om te kunnen bestaan rekent een crypto platform altijd handelskosten aan gebruikers. Deze verschillen echter nogal per exchange. Bitvavo staat bekend als een partij met hele lage handelskosten. Alleen het eveneens Nederlandse Finst komt nog iets gunstiger uit de dus dan Bitvavo. Bij Bitvavo betaal je als maker (dus als verkopende partij) maximaal 0,15% aan kosten over je transacties, en als taker (dus als kopende partij) bedragen de handelskosten maximaal 0,25%. Deze kosten kunnen nog lager worden, als je binnen een periode van 30 dagen een bepaalde volume aan crypto’s koopt of verkoopt. Sommige andere crypto exchanges rekenen handelskosten die een veelvoud zijn van die van Bitvavo en Finst. De transactiekosten kunnen oplopen tot wel 1 a 2% over het verhandelde bedrag. Concreet betekent dit een onnodig verlies van geld, zeker als je veel cryptohandel bedrijft.

8. Goede hulp bij vragen en problemen

Hoewel de Bitvavo exchange erg eenvoudig is in het gebruik, kan het toch zo zijn dat je tegen dingen aanloopt. Niets is dan zo vervelend als een klantenservice die niet is te bereiken, of eentje die je slecht van dienst is. Bitvavo scoort hoog op het vlak van klantenservice, en wat fijn is, je kunt gewoon in het Nederlands contact opnemen. Bij veel andere crypto exchanges is dat anders, omdat de meeste exchanges in het buitenland gevestigd zijn. Engels is dan doorgaans de voertaal.

Telefonisch contact opnemen met Bitvavo is alleen niet mogelijk, maar via live chat is het cryptobedrijf dagelijks goed bereikbaar tussen 10.00 en 17.00hr. Liever per e-mail contact opnemen? Tussen 08.00 en 21.00hr is de klantenservice per e-mail goed te bereiken en de reactietijden zijn doorgaans erg kort.

Tech
  • Unsplash