Uitvaartmogelijkheden van de toekomst: dit kun je verwachten

Je wilt er misschien niet bij stilstaan, maar het zou wel goed zijn

funeral

De dood is iets waar je misschien niet dagelijks aan denkt. Toch kan het geen kwaad om hier alvast een beetje mee bezig te zijn; het is immers een onderdeel van het leven. Zo is het aan te raden om een begrafenis verzekering af te sluiten waarmee je verzekerd bent tegen de kosten van een uitvaart.

Ook kun je in zo'n verzekering de wensen omtrent je uitvaart vastleggen. Wil je bijvoorbeeld begraven of gecremeerd worden? Of ga je voor een van de uitvaartmogelijkheden waar we waarschijnlijk in de toekomst gebruik van kunnen maken? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Begraven of cremeren is al jarenlang de norm

Al jarenlang heb je in Nederland maar een paar opties wanneer je overlijdt: je lichaam wordt begraven of gecremeerd. Sommige mensen weten al vanaf jongs af aan wat ze zouden willen wanneer ze komen te overlijden. Het is echter heel logisch als je nog geen idee hebt. Misschien wil je wel voor de meest goedkope optie gaan, wat doorgaans cremeren is. Maar: ook begraven kan redelijk voordelig. Op sommige begraafplaatsen heb je goedkope plekken en je hoeft niet altijd voor een dure grafsteen te gaan wanneer je kiest voor begraven.

Kies je voor een natuurbegraafplaats dan mag dat geeneens. Wat veel mensen van cremeren een fijn voordeel vinden, is het feit dat je de as thuis kunt bewaren in een urn. Ook kun je de as verdelen onder de nabestaanden zodat iedereen zijn of haar herinnering heeft. Dat zijn kort samengevat dus best wel wat onderdelen waar je rekening mee moet houden in je keuze. Daarbij moet je weten dat je óók nog ervoor kunt kiezen om je lichaam aan de wetenschap ter beschikking te stellen of dat je voor een zeemansgraf (op buitenlandse wateren) kunt kiezen.

Resomeren: lichaam ontbonden in vloeistof

In de toekomst zal het alleen maar lastiger worden, omdat je dan waarschijnlijk nog meer keuze hebt. Of dit moet je keuze juist eenvoudiger maken, omdat het ineens duidelijk is waarvoor je wilt gaan. Zo is de wetenschap al een tijdje bezig met resomeren. Dat betreft een chemisch proces waarbij het lichaam van de overledene in een groot drukvat wordt gelegd waar heet water met, meestal, kaliumhydroxide ervoor zorgt dat het lichaam wordt ontbonden.


Resomeren gebeurt momenteel al bij dieren, maar is bij mensen in Nederland officieel nog verboden. Op sommige plekken in Amerika en Canada zijn ze er al wel mee begonnen. Het grote voordeel van resomeren is dat het een stuk duurzamer is dan bijvoorbeeld begraven of cremeren. Er zijn genoeg mensen die nu al duurzaam leven en/of die het niet veel uitmaakt wat er met hun lichaam gebeurt, zoals Fabian in dit interview. In dat geval is resomeren een goede optie.

Cryomeren: bevroren lichaam in stikstof

Naast resomeren is de wetenschap bezig met cryomeren, eveneens een duurzame manier van lijkbezorging. Cryomeren is een uitvaarttechniek die nog nergens op de wereld wordt toegepast, maar die hoogstwaarschijnlijk wel in de toekomst gebruikt gaat worden. Hierbij wordt het lichaam van de overledene eerst bevroren en daarna in een kuip met stikstof gelegd. Die stikstof zorgt voor kleine trillingen waardoor het lichaam uit elkaar valt.


Daardoor blijft er slechts een lichaam in poedervorm over. Dit overschot wordt vervolgens begraven in een duurzame bak van aardappelzetmeel. Hieruit krijg je een vorm van compost dat na een half jaar tot een jaar volledig is vergaan. Het voordeel hiervan? Simpel: er komen geen schadelijke stoffen in de grond terecht. Een techniek met oog voor een betere wereld dus. Cryomeren wordt ook wel promesseren genoemd.

Composteren van het lichaam: teruggeven aan de natuur

Tot slot nog een manier waarbij het lichaam echt teruggegeven wordt aan de natuur: composteren. Bij deze techniek wordt het lichaam van de overledene gewikkeld in een lijkwade en neergelegd op een bed van houtsnippers. Dat geheel wordt vervolgens in een groot vat gelegd waarna het binnen een maand wordt omgezet tot compost. Dit overblijfsel kan door nabestaanden worden meegenomen.


Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als compost om een boom te planten of om iets anders in de natuur mee te voeden. Op dit moment is het composteren van een lichaam nog niet legaal, maar de kans is groot dat dit in de toekomst wel zo zal zijn. Ook composteren is namelijk een duurzame uitvaarttechniek. Er zijn geen kisten of grafstenen (en graven) meer nodig en het zorgt ervoor dat mensen weer onderdeel worden van the circle of life. Snap je meteen waar ze over zongen in The Lion King!

De Leven
  • Unsplash