7 Nederlandse bijgeloven die we stiekem allemaal geloven

Verder zijn we helemaal niet bijgelovig...

bijgeloof

Nederlanders staan over het algemeen bekend als een rationeel en nuchter volkje. In verhouding met andere landen en culturen hebben we dan ook niet zo veel bijgeloven, maar ze zijn er wel! We zetten een aantal op een rijtje.

1) Afkloppen


Hoevaak gebruik je deze zelf wel niet? Je zegt iets dat je gelukkig nog nooit is overkomen en vervolgens voel je de niet te negeren drank opkomen om even af te kloppen. Dit is natuurlijk geen typisch Nederlands bijgeloof, maar misschien wel eentje die we het meest massaal gebruiken.

2) Elkaar in de ogen kijken tijdens het proosten


We weten allemaal wat er gebeurt als we elkaar tijdens het proosten niet indringend aankijken. En zeven jaar is lang hoor.

3) Drie keer achter elkaar niezen is morgen mooi weer


Slaat natuurlijk nergens op, maar hoe vaak werd je in je leven al aangemoedigd om nog een keer te niezen na die tweede keer. Hoe aandoenlijk eigenlijk. Of zijn we hier gewoon zo wanhopig op zoek naar mooi weer?

4) Als je iemand drie keer tegenkomt MOET je trakteren


Dit is nogal een ding op kantoor.

5) Piep in je oor


Als je een piep in je oor hebt, betekent dat dat er over je gepraat wordt. Dit kan ook voor kippenvel op je rug. En als je jeuk in je handpalm hebt krijg je geld. Nu maar hopen dat je flink jeuk krijgt daar.

6) Scherven brengen geluk


Dit is sowieso iets wat iemand ooit heeft bedacht om met teleurstelling om te gaan of zo. Als je een spiegel kapot laat vallen geldt dit trouwens natuurlijk ab-so-luut niet. Dat betekent 7 jaar ongeluk. Gelijk zo dramatisch ook.

7) Binnen een paraplu openen brengt ongeluk


Blijkbaar stamt dit uit de tijd dat we nog allemaal olielampen en kaarsen brandden in huis. Paraplu's waren in die tijd nog gemaakt van een heel brandbaar materiaal en dus kon het ook letterlijk nogal ongelukkig aflopen. Tegenwoordig zijn al die elementen niet meer van toepassing, maar er zijn toch bijzonder veel mensen die alsnog geloven

Nostalgie
  • Unsplash