Doe de Amsterdamse Gekke-Dieren-Kroegentocht!

Ben jij een kroegtijger? Doe eens gek, ritsel een stalen ros en doe de Gekke-Dieren-Kroegentocht! Beregezellig!

kroegentocht

De Kat in de Wijngaert

We beginnen op de Lindengracht 160, bij de Kat In De Wijngaert. Volgens de uitgaansbijbel 'Aan de Amsterdamse Nachten' van Kluun ziet regisseur Eddy Terstall zijn vaste tafel als de navel van Nederland is het meest liberale land ter wereld. De drijvende kracht achter die eeuwenlange ontwikkeling is Amsterdam, en daar is de Jordaan weer de voorloper van. Alle artistieke talenten van de Jordaan komen in de Kat in de Wijngaert. En die zitten allemaal aan de tafel van Eddy. Voilà.
| bron: dekatindewijngaert.nl

En door...

bron: google.nl

De Blaffende Vis

Volgens het personeel het gezelligste café van de Jordaan. Daar zou zomaar de rest van de Jordaan over kunnen vallen, maar het is absoluut de leukste Gekke-Dieren-Kroeg van de Jordaan. Ieder jaar wereldnieuws met hun gevelkunstwerk tijdens Koningsdag.

| bron: nereus.nl

En door...

bron: google.nl

Het Bruine Paard

We steken de Westerstraat door, schieten de Prinsengracht op en daar komen we Het Bruine Paard tegen. Als je binnenstiefelt moet je de gefronste wenkbrauwen van de locals wel even voor lief nemen, terwijl je je pint achterover giet.
| bron: nelso.com

En door...

bron: google.nl

De Reiger

De volgende toko komt uit 1896 en is daarmee één van de oudste cafés uit de buurt. In die tijd kon je, als je echt compleet laveloos was, rustig een nachtje blijven slapen.

In de jaren ’80, voordat de huidige eigenaar het pand overnam en het tot ‘De Reiger’ doopte, was het een ‘hip’ café, waar eten en bediening bijzaak waren. Het plafond was verlaagd en het authentieke interieur verwaarloosd. Een paar jaar en een lik verf later is De Reiger gewoon goed. Johannes Van Dam gaf 'm een 9.


| bron: dereigeramsterdam.nl

En door...

bron: google.nl

De Twee Zwaantjes

Schuin tegenover het Anne Frank Huis ligt Cafe De Twee Zwaantjes. Opende in 1928 haar deuren, sindsdien lopen toeristen en Amsterdammers de deur plat. En als je geen noot kunt zingen maakt dat niet uit, niemand let daar op en anders wordt je wel doorverwezen naar de maandag, want dan wordt er zangles gegeven. Sinds 2007 zijn Jos en Trees de uitbaters van Cafe de Twee Zwaantjes. Oh en er staan twee hertjes achter de bar.
| bron: sigids.nl

En door...

bron: google.nl

De Eland

Café De Eland staat op de kruising Prinsengracht en Elandsgracht. Als je daar je pint pakt, kijk je rechtstreeks in de gebeeldhouwde ogen van Johnny Jordaan en Tante Leen. Mokum in optima forma. | bron: img1.eu.nelso.com

En door...

bron: google.nl

Cafe de Doffer

Voor het begrip; een Doffer is een mannetjesduif dus de aanwezigheid van deze kroeg in deze lijst is volkomen gerechtvaardigd. De Doffer ligt midden in de hippe 9 Straatjes en is al sinds de jaren ‘70 van de vorige eeuw de ontmoetingsplek voor jong en oud, buurtbewoners en toeristen. En jij... met je pils.
| bron: nlstreets.nl

En door...

bron: google.nl

De Smoeshaan

Volgens Kluun de bedrijfskantine van theatermakend Nederland. Menig rol is hier aan haar vertolker gekomen. Al naargelang deze kroegentocht plaatsvindt, zou het kunnen zijn dat je in de Smoeshaan struikelt over Karin Bloemen, Van Dik Hout, Acda en/of de Munnik en willekeurige bezoekers van het DeLaMar Theater, de Stadsschouwburg, de Balie, Paradiso, De Melkweg en Pathé City.
| bron: mw2.google.com

En door...

bron: google.nl

The Bulldog

Ook The Bulldog doen we aan! Even 'uitblazen'...
| bron: static.panoramio.com

En door...

bron: google.nl

Het Paardje

Na de Jordaan komen we in de volgende Mokumse volksbuurt; De Pijp. Dit is als het ware een soort tussenetappe, want hier liggen de gekke-dieren-kroegen op loopafstand. Eerst naar Het Paardje: 'Zo'n ding waar een cowboy op zit... Ohja, en een gezellige bar bistro met het mooiste terras van de De Pijp.' Zeggen ze op Twitter. Studenten en sporters (m/v) op een paar vierkante meter. Mooi man.
| bron: media-cdn.tripadvisor.com

En door...

bron: google.nl

De Pilsvogel

Cafe De Pilsvogel. Vermeld in hoofdstuk 28 van 'Komt Een Vrouw Bij De Dokter'  waarin Stijn zijn erotische herinneringen aan Sharon de vrije loop laat. In het echt is het een als bruin café vermomde flirttent op het Gerard Douplein in de Pijp. Goeie kroeg met dito terras. Aldus Kluun.

| bron: irs2.4sqi.net

De Groene Vlinder

Vanaf de Pilsvogel is het 68 meter lopen naar de volgende Gekke Dieren Kroeg; te weten De Groene Vlinder. Het personeelsbestand bestaat voornamelijk uit studenten, die op hun beurt weer studenten aantrekken. Prima dus. Het kan zijn dat je je pint op straat moet nuttigen omdat de hut vol staat. Accepteren.
| bron: img1.eu.nelso.com

Cafe Flamingo

Wandel/waggel (doorhalen wat inmiddels niet meer van toepassing is) een stukje verder door de Eerste van der Helststraat. Daar vind je op nummer 37 Cafe Flamingo. Guitig kroegje op de hoek met biertjes met namen als 'Black Beaver' en ' Kapitein Knevelpaard' als we de FB-pagina mogen geloven. Meemaken!
| bron: cafeflamingo.nl

En door...

bron: google.nl

Van Leeuwen

Nu is het even doortrappen geblazen met die OV-fiets van je; zet koers naar de hoek Utrechtsestraat en Keizersgracht. Daar vind je Van Leeuwen. Cafe Van Leeuwen opende in 2001 zijn deuren voor Amsterdammers, buurtbewoners en passanten. Voor jou dus ook. Hou je van Jazz? Zit je goed!
| bron: eatdrinketc.com

En door...

bron: google.nl

De Groene Olifant

We zijn er bijna... Richting Oost, bij Artis in de voortuin, ligt cafe De Groene Olifant. Wel belangrijk dat je daar voor 2 uur bent, want anders kom je d'r niet meer in. Bestel je laatste pint en steek je handen in de lucht, want je hebt het gehaald!
| bron: s3-media3.fl.yelpcdn.com

Ook de kroegtijger uithangen?